Sõbrapäeval toimub järjekordne Kuu hõivamise katse – loe, millega tegu

tehnika.postimees.ee
Uuendatud 8. veebruar 2024, 21:40
Copy
Kuu-maandur Odysseus on eraettevõtte loodud masin, mis peaks Kuule viima ka üksjagu NASA kosmosekraami. Praegu ootab see oma starti SpaceX Falcon 9 raketi ninaosas.
Kuu-maandur Odysseus on eraettevõtte loodud masin, mis peaks Kuule viima ka üksjagu NASA kosmosekraami. Praegu ootab see oma starti SpaceX Falcon 9 raketi ninaosas. Foto: INTUITIVE MACHINES

Pärast mitmeid ebaõnnestunud katseid on Intuitive Machines järgmisel katsel eesmärgiga eraettevõtte sõidukiga esimesena Kuu pinnale maanduda. Selle aasta sõbrapäeval paiskub õhku midagi rohkemat kui ainult armastust. Nimelt plaanib SpaceX üles saata Falcon 9 raketi, mis kannab Intuitive Machinesi IM-1 Kuu maandurit. Kui «Odysseus» kaheksa päeva hiljem edukalt Kuu pinnale jõuab, saavutab Intuitive Machines kommertskosmoselennunduses midagi seninägematut.

Intuitive Machinesi kauaoodatud IM-1 missiooni mitmepäevane lennuaken avaneb 14. veebruaril kell 12.57 hommikul NASA Kennedy kosmosekeskuses Floridas. SpaceXi Falcon 9 start toimub stardikompleksist 39A, kinnitas Intuitive Machines oma pressiteates. Eelseisev IM-1 missioon tähistab Houstonis asuva ettevõtte esimest katset Kuul maanduda.

Nova-C klassi Kuu-maanduriga «Odysseus» üritatakse toimetada 12 saadetist Kuu pinnale, millest 6 kuuluvad NASA-le. Kui missioon õnnestub, laskub IM-1 maandur sinna, kuhu ükski kommertsmaandur pole varem turvaliselt jõudnud. Kuu on tülikas ja halastamatu paik, kõik kolm varasemat eraettevõtete üritatud Kuul maandumise katset lõppesid ebaõnnestumisega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles