Pentagon tahab kosmosevägede jaoks orbiidile «bensiinijaamu» – loe milleks need

tehnika.postimees.ee
Uuendatud 10. veebruar 2024, 09:18
Copy
Sellised hakkavad välja nägema kosmilised kütusetanklad, millega saavad kuivale jäävad tehiskaaslased põkkuda ja oma väge kosutada.
Sellised hakkavad välja nägema kosmilised kütusetanklad, millega saavad kuivale jäävad tehiskaaslased põkkuda ja oma väge kosutada. Foto: Northrop Grumman

Satelliitide ehitamine ja orbiidile saatmine võib maksta pööraseid summasid. Seetõttu töötavad insenerid selle kallal, et muuta need kosmosemasinad võimalikult pikaealisteks. Siiski on üks piirav tegur, millest on peaaegu võimatu mööda minna, ja see on vajadus kütuse järele.

Northrop Grummani passiivne tankimismoodul (Passive Refueling Module – PRM) on USA kosmosejõud valinud lahenduseks, et standardiseerida kosmosevägede kosmosesüsteemide juhtimiskeskuse jaoks (Space Force's Space Systems Command – SSC) satelliitide tankimine orbiidil. Eesmärk ju arusaadav – nii pikenevad kosmosemissioonid.

Enamik satelliite ei ole passiivsed objektid, mis tiirlevad ümber Maa. Neid on vaja hoida kindlas asendis, et nende päikesepaneelid oleksid suunatud Päikese poole, antennid Maa poole ja tuleb ka vältida nende kontrolli alt väljumist. Paljud satelliidid peavad samuti suutma kohandada oma orbiiti, et liikuda uuele trajektoorile või vastu seista orbiidilt hälbimise mõjudele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles