EI MINGEID PAUKE ENAM Insenerid nuputasid välja, kuidas liitiumakud teha süttimisel isekustuvaiks, lisatud ka video (4)

tehnika.postimees.ee
Copy
Elektriautodes kasutatavate akude süttimist ja plahvatusi saaks vältida, kui kasutusse võetaks äsjaloodud tuld kustutav elektrolüüt.
Elektriautodes kasutatavate akude süttimist ja plahvatusi saaks vältida, kui kasutusse võetaks äsjaloodud tuld kustutav elektrolüüt. Foto: Electrochemical Safety Research Institute

Kaadrid plahvatavatest mobiiliakudest või säraküünlana põlevatest elektritõuksidest või koguni -autodest on saanud igapäisteks. Tõsi – põleva akuga elektriauto on ilmselt harvem nähtus, kui selle sisepõlemismootoriga vanem bensiinist pungil vend, aga sellele vaatamata on laetud liitiumakud energiatihedad seadmed ning ohtu kosutab veel see, et neis kasutatakse üsna tuleohtlikke komponente.

​Hiljuti avaldatud uuringus kirjeldatakse iseeneslikult kustuvat laetavat liitiumakut. Selles on asendatud kõige levinum ja kergesti süttiv elektrolüüt - keskkond, mis koosneb liitiumsoolast ja orgaanilisest lahustist - materjalidega, mida leidub ka tulekustutites.

Elektrolüüt võimaldab liitiumioonidel, mis kannavad elektrilaengut, liikuda läbi eraldusmembraani aku positiivse ja negatiivse pooluse vahel. Muutes taskukohaseid tulekustuteiski kasutatavaid aineid nii, et need toimiksid aku elektrolüütidena, õnnestus toota aku, mis kustutab end põlengu puhul ise.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles