UUS TREND: lahkuläinud meisterdavad eksidest tehisaru-teisikuid

tehnika.postimees.ee
Uuendatud 14. veebruar 2024, 07:44
Copy
Lahkuminekul otsitakse tröösti tehiaru abil loodud ekskallimaist – kas see on ka tervislik?
Lahkuminekul otsitakse tröösti tehiaru abil loodud ekskallimaist – kas see on ka tervislik? Foto: Marek Strandberg Dall-E tehisaru abil

Uus tehnoloogia lubab suhelda tehisintellektiga, mis matkib sinu endist partnerit, kuid kas see on ikka tervislik? Ühes «Black Mirrori» episoodis hakkab leinav naine arendama suhet tehisintellektiga, mida on koolitatud tema surnud poiss-sõbra andmete põhjal. «Sa ei ole piisavalt tema moodi. Sa pole üldse mitte keegi,» järeldab naine lõpuks. See kõik on aga täna teoks saanud.

Sellised platvormid nagu ChatGPT väidavad, et pakuvad lahendusi lõpututele probleemidele, alates parkimistrahvidest kuni kodutöödeni ja nüüd näib, et ka südamevaluni. Jah, kui sa ei ole suutnud lahkuminekust üle saada, võid nüüd oma ekskallima e-kirjad ja tekstisõnumid suurde keelemudelisse sisestada ning kohtuda simulatsiooniga, selmet eluga edasi minna.

Internetis levivad lood näitavad teatud suundumusi ses vallas. AI-toega rakendus «Räägi oma eksiga», mis varsti välja tuleb, annab juhiseid, kuidas «importida oma eksi vestlused rakendusse ja temaga suhelda/kohtuda pärast seda, kui ta sind maha on jätnud.» Sotsiaalmeedias jagavad murtud südametega inimesed lugusid, kuidas nad on kasutanud avalikke tööriistu, et luua oma endistest partneritest emulatsioone. Selline asi tekitab nii põnevust kui ka põlgust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles