TAEVAST SAJAB DROONE Ukrainlased ehitasid valmis kogu riiki katva droonitõrje Pokrova (1)

tehnika.postimees.ee
Copy
Iraani drooni Shahed-136 (Geran-2) siluett. Seda tüüpi lennumasinate puhul on sõjateadetes hakatud mainima lisaks alla tulistatutele neid, mis nii-öelda kaotasid navigatsiooni. Ukraina on nüüd kinnitanud, et kasutavad üleriigilist droonitõrjesüsteemi.
Iraani drooni Shahed-136 (Geran-2) siluett. Seda tüüpi lennumasinate puhul on sõjateadetes hakatud mainima lisaks alla tulistatutele neid, mis nii-öelda kaotasid navigatsiooni. Ukraina on nüüd kinnitanud, et kasutavad üleriigilist droonitõrjesüsteemi. Foto: Aleksandr Gusev / Pacific Press / Scanpix
  • Droone ja tiibrakette segadusse ajav süsteem juhib need valedele koordinaatidele.
  • Tavainimestele tekitab see ebamugavusi, kuna võib ka näiteks autonavigaatori sassi ajada.
  • Iraani droonide vastu on relv üsna tõhus, kuna need toetuvad satelliitnavigatsioonile.

Ukraina on valmis saanud üleriigilise elektroonilise kaitsesüsteemi Pokrova, mis kaitseb Venemaa drooni- ja raketirünnakute vastu navigatsioonisüsteeme segades. Kuna Iraani päritolu Shahed-136 droonid kasutavad kohalejõudmiseks satelliitnavigatsiooni ja nende inertsiaalsüsteem on väga ebatäpne, on õnnestunud niimoodi suur hulk neid asustamata piirkondades alla kukutada.

Viimasel ajal on hakanud aina rohkem Vene ründedroone Ukrainas tervena alla kukkuma. Põhjuseks arvatakse olevat elektrooniline õhutõrje, mis toimib ehtsate satelliidisignaalide segamise ja asendamisega, kirjutab Defence Express. Nüüd on süsteemi olemasolu ka ametlikult kinnitatud. See lahendus tähendab, et kõik satelliitnavigatsioonist sõltuvad süsteemid lakkavad töötamast, kui Pokrova aktiveeritakse ja mitte ainult rindel, vaid peaaegu kogu Ukrainas.

Droonitõrjerelv on seadistatud õhuhäire korral ehtsaid satelliidisignaale summutama või niinimetatud koordinaatide manipuleerimise režiimis neid valeks muutma. Nii pöörduvadki esialgu valitud sihtmärgile suunduvad raketid ja Shahedid hoopis uutele võltskoordinaatidele, mis on tavaliselt määratud mõnes asustamata punktis.

Samas tähendab see tavainimestele, et kõik GPSi, GLONASSi või mõne muu süsteemiga navigaatorid ja nutitelefonid ei tööta või annavad valeinfot.

Shahed-tüüpi laskemoona puhul on GPS- ja GLONASS-signaalide segamine üsna tõhus, sest ilma selleta eksib Iraani droon oma inertsiaalsüsteemi kasutades iga saja kilomeetri kohta ligi viis kilomeetrit.

Samas on Venemaa juba kasutusele võtnud vastumeetmeid Ukraina signaalisegamise suhtes, kirjutab Bulgarian Military

Nimelt kasutatakse Venemaal toodetud Shahed-tüüpi droonides Geran oma Kometa-M süsteemi, mis on palju segamiskindlam ning aitab ilma satelliidisignaalideta täpsemini sihtkohta jõuda. Esimesed seda tüüpi süsteemid leiti juba eelmise aasta septembris Kiievit rünnanud droonidest. Samuti töötab Venemaa tehisintellekti lahenduste kallal, mis aitavad Ukraina vastumeetmetest mööda hiilida ja signaalivõltsimist avastada. Sel juhul peaks seade loobuma satelliitide abist ja muudele navigatsioonilahendustele ümber lülituma, et mitte libakoordinaatide lõksu sattuda.

Ukraina õhutõrje kinnitas eile vastava elektroonilise vasturelva olemasolu. Kogu riiki kattev süsteem on ukrainlastele vajalik selleks, et kui rindejoont ületav droon segamise tõttu küll inertsiaalsüsteemi abiga liikumist sihtmärgi poole jätkab, korrigeerib see hiljem kohe asukohta, kui hetkekski satelliidisignaali taastab. Nii ongi vaja peaaegu kogu aeg navigatsiooni häirida. Kuid lihtsa summutamise asemel on veelgi efektiivsem asukoha võltsimine, mille puhul rakett või droon end kuskil kõrvalises ohutus kohas alla kukutab.

Süsteemi toimimisest andsid kindlamaid vihjeid esimesed teated jaanuarist, kui Ukrainas hakkasid alla sadama täiesti terved Vene ja Iraani mehitamata lennuvahendid. Möödunud kuul saatis Venemaa välja 259 Shahed-136/131 tüüpi drooni, kuid vaid 58 neist jõudsid sihtmärgini. 

Kuidas Ukraina droonitõrjesüsteem täpsemalt töötab, pole veel teada. Kui see aga peab suitsiididroone ja rakette kogu nende lennu jooksul segama, siis peab süsteem katma suurt osa kogu Ukraina territooriumist, oletavad eksperdid. 

Vihjeid, et Pokrova juba edukalt töötab, annavad mõned värskemad sõjateated. Siin Telegrami teates näiteks mainitakse eraldi alla tulistatud lennumasinaid ja neid, mis «kaotasid asukoha».

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles