Floridas kavatsetakse keelata mistahes ilma loata töötavad jälgimisseadmed

tehnika.postimees.ee
Uuendatud 14. veebruar 2024, 22:15
Copy
Floridas võib ühe esimese osariigina USAs muutuda nuhkimiseadmete loata kasutamine kuriteoks.
Floridas võib ühe esimese osariigina USAs muutuda nuhkimiseadmete loata kasutamine kuriteoks. Foto: TechZone

Florida seadusemuudatus, mis käsitleb traadita jälgimisseadmete volitamata kasutamist, annaks jälitamisohvritele tugevama kaitse, muutes traadita jälgimisseadmete volitamata kasutamise kolmanda astme kuriteoks. Praegu on igasuguse jälgimisseadme, sealhulgas telefonidesse paigaldatud jälgimistarkvara paigaldamine ilma jälgitava isiku nõusolekuta lihtsalt ebaseaduslik. Eestis on tegemist juba praegu kuriteoga.

«Kuid see on ainult teise astme väärtegu, ja õiguskaitseorganid on ohvritele öelnud, et neil on kaebuste uurimisel vähe võimalusi,» rääkis Florida esindajatekoja kriminaalõiguse alamkomiteele Michele Rayner, demokraat, kes esindab osaliselt Hillsborough ja Pinellas' maakondi.

Rayner, kes on ise jälgimise ohver, oleks tahtnud, et selline eelnõu oleks juba tema juhtumi ajal seadusena kehtinud. Seadusemuudatus annaks politseile õiguse saada läbiotsimisorder, mis võimaldaks tõestada, kes seadme ostis, kes jälgimistarkvara alla laadis ja kes seda ohvrite jälgimiseks kasutab. Seeläbi muudetaks väärteod kolmanda astme kuritegudeks. See aga võimaldaks politseil taotleda läbiotsimisordereid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles