PIKALT SALAJAS HOITUD Püststardiga lennuk, kus koos nii propellerid kui reaktiivmootor

tehnika.postimees.ee
Uuendatud 15. veebruar 2024, 13:17
Copy
Belli uut lennukikontseptsiooni peeti pikka aega salajas. Nüüd on sellest esimesed tehnilised visandid ka avalikkuse ees.
Belli uut lennukikontseptsiooni peeti pikka aega salajas. Nüüd on sellest esimesed tehnilised visandid ka avalikkuse ees. Foto: Bell

Lennukite maailma lisandub aina uusi hübriidsõidukeid. Belli uusimad disainikontseptsioonid viivad sõjaväe rootorlennukid täiesti uuele tasemele, kasutades HSVTOL (High-Speed Vertical Take-Off and Landing, e.k. ülikiirete vertikaalstardi ja -maandumisega lennumasinate) tehnoloogiat.

2021. aasta mais sõlmis USA õhujõudude uurimislabor (AFRL) lepingu Belliga, et uurida HSVTOL-võimekusega lennukite arendamist. Eesmärgiks on suurendada nii kiirust, lennukaugust aga ka vähendada tabatavust. Tollal ei avalikustatud, mida see täpselt tähendas, kuid nüüd on projekti Bell kohta rohkem infot avaldanud.

Belli avaldatud pildi ja patenditaotluse põhjal näivad uued lennukikontseptsioonid sarnanevat Bell Boeing V-22 Osprey kallutatavate rootoritega lennukiga, kuid erinevalt Ospreyst, mis lihtsalt pöörab oma tõukejõu gondlid vertikaalsest horisontaalseks erinevates lennurežiimides, lülitub uus versioon horisontaallennus reaktiivjõule, kui rootorlabad gondlitesse tagasisuunda volditakse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles