Google: käivitame blufivastase kampaania just Euroopa Parlamendi valimiste puhuks (1)

tehnika.postimees.ee
Uuendatud 18. veebruar 2024, 11:55
Copy
Saabuvad Euroopa Liidu parlamendivalimised võivad kaasa tuua ulatusliku mõjutustegevuse näiteks Venemaa poolt. Google valmistub selleks aegsasti.
Saabuvad Euroopa Liidu parlamendivalimised võivad kaasa tuua ulatusliku mõjutustegevuse näiteks Venemaa poolt. Google valmistub selleks aegsasti. Foto: Unsplash

16. veebruaril andis Google teada, et valmistub käivitama desinformatsioonivastast kampaaniat viies Euroopa Liidu riigis, teatas ettevõte Reutersile enne ELi parlamendivalimisi ja uute, rangemate veebisisu puudutavate reeglite jõustumist. Juunis valitakse uus Euroopa Parlament ja seadusandjad kardavad, et veebis leviv valeinfo võib valijaid mõjutada. Prantsusmaa, Poola ja Saksamaa süüdistasid Venemaad propaganda eesmärgil keerulise veebilehtede võrgustiku loomises.

Möödunud nädalal jõustus Euroopa digiteenuste seadus, mis nõuab suurtelt veebiplatvormidelt ja otsingumootoritelt arvestatavamat panust ebaseadusliku sisu ja avaliku turvalisusega seotud riskide vastu võitlemisel. Alates kevadest teeb Google'i sisemine üksus Jigsaw, mis tegeleb ühiskondlikele ohtudele reageerimisega, animeeritud reklaamide seeriat TikToki ja YouTube'i platvormidel viies ELi riigis: Belgias, Prantsusmaal, Saksamaal, Itaalias ja Poolas.

Toetudes varasematele kampaaniatele, mida ettevõte on katsetanud Saksamaal ja Kesk-Euroopas, teatas Jigsaw, et kasutades ettevõtte kohalikku ekspertiisi nendes piirkondades, võimaldab uus projekt jõuda suurima hääletajate arvuga ELi riikide kodanikeni. Reklaamid kasutavad nn prebunkingu tehnikaid, mis on välja töötatud koostöös Cambridge'i ja Bristoli ülikoolide teadlastega. Eesmärgiks on aidata vaatajatel manipulatiivset sisu ära tunda enne selle kogemist.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles