Mida kujutab endast Venemaa kosmoserelv, mille eest USAs hoiatati?

tehnika.postimees.ee
Copy
Eelmisel nädalal tuli USA kongressi esindajatekojast avalikkuse ette ebamäärane teade Venemaa kosmoserelvast, mis luureallikate andmetel siiski otsest ohtu endast ei kujuta. Pildil on Venemaa uus kosmoserelv Sarmat, mis on mõeldud tuumapead kandma erinevatesse sihtkohtadesse maailmas. Seda katsetati mullu kevadel.
Eelmisel nädalal tuli USA kongressi esindajatekojast avalikkuse ette ebamäärane teade Venemaa kosmoserelvast, mis luureallikate andmetel siiski otsest ohtu endast ei kujuta. Pildil on Venemaa uus kosmoserelv Sarmat, mis on mõeldud tuumapead kandma erinevatesse sihtkohtadesse maailmas. Seda katsetati mullu kevadel. Foto: AFP / Scanpix

Ühendriikide luureallikate andmetel võib Venemaa plaanida kosmosesse relvade paigutamist, et neid vajadusel satelliitide vastu kasutada. Tegemist võib olla nii kineetiliste kui laserrelvadega, räägitud on tuumarelvast. Milline see võib täpsemalt välja näha ja kuidas toimib?

USA kongressi esindajatekoja luurekogukonna liige Mike Turner viitas eelmisel nädalal salapäraselt «rahvusliku julgeoleku ohule», millel on pistmist orbitaalse tuumarelvaga, mille kallal Venemaa väidetavalt töötab. Samas lükkasid luureametnikud tuumarelva info ümber märkides, et relva kohta on küll luureandmeid, kuid see pole töökorras.

Praeguseks on välja pakutud mitu versiooni, milline see Venemaa võimalik kosmoserelv oleks. Enamus neist eeldab, et tegemist võib olla satelliidivastase relvaga. Kuidas satelliite kosmoses hävitatakse, on iseküsimus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles