Mullu registreeriti vähem kasutatud autosid, üheks põhjuseks on uute autode ooteaegade vähenemine

tehnika.postimees.ee
Copy
Uued autod saab nüüd kiiremini kätte - tarneprobleemid on autotootjatel ületatud.
Uued autod saab nüüd kiiremini kätte - tarneprobleemid on autotootjatel ületatud. Foto: Toyota

2023. aastal registreeriti Transpordiametis ligi 32 000 kasutatud autot, mis on sellele eelneva aastaga võrreldes ligi 16% võrra vähem. Muutuse võis tingida õhe põhjusena nii uute autode parem kättesaadavus kui ka lühemad ooteajad. Tänavu oodatakse mootorsõidukimaksust tingituna nii kasutatud kui ka uute autode müügi kasvu.

«Kui mitu aastat mõjutasid eelkõige uute autode turgu kuni aastapikkused tarneajad, mis olid tingitud nii kiibinappusest kui ka toormaterjalide puudusest, siis mullu see stabiliseerus ning autode tarneaeg lühenes oluliselt. Tõenäoliselt oli läinud aastal kasutatud autode väiksemate müüginumbrite taga see, et juba mullu kolmandast kvartalist sai uue auto kätte 1–2 kuuga. Kui mootorsõidukimaks 2025. aastal kehtestatakse, siis võiks kasutatud autode turg sel aasta väga hea olla, samamoodi ka uute autode müük,» ütles Elke kasutatud autode müügiosakonna juht Johannes Veiram.

Kasutatud autode populaarseimate markide esikolmikust leiab nii BMW, Volvo kui ka Volkswageni. «Tõenäoliselt mängib siin näiteks eriti BMW puhul rolli bränd ja selle fenomen,» leidis Veiram. Toyotadest ostetakse kasutatuna kõige enam Corolla ja hübriid RAV4 mudeleid.

«Kasutatud auto eelisteks on eelkõige see, et sõiduk on kohe olemas, tihti pakutakse neid täiskomplektis ja kaasa saab ka talve- või suverehvid. Samuti on sõiduk juba esmase hinnalanguse läbi teinud. Keskmise kasutatud auto hind oli näiteks Elke esinduses mullu 19 000 eurot. Meie kogemus näitab, et kuni 25 000-eurosed sõidukid ostetakse sageli otse välja ilma lisafinantseeringut kasutamata. Seega on see hinnaklass tarbijale täiesti jõukohane,» selgitas Elke kasutatud autode müügiosakonna juht.

Veiram soovitab enne kasutatud auto ostu lasta see margiesinduses kontrollida: «Sõiduki margiesinduses osatakse paremini konkreetse margi ja mudelite eripärasid kontrollida. Ühtlasi on muretum eelistada garantiiga sõidukeid, mis vähendab ootamatuid kulusid,» sõnas ta.

Elke esindustes on enamik müügis olevaid sõidukeid olnud kasutuses ühe kuni kahe liisinguperioodi vältel, seega on sõidukid keskmiselt nelja aasta vanused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles