RAJALT MAHA Illegaalselt võimsad elektrirattad rändavad Hollandis purustisse – vaata, millise aparaadiga see kindlaks tehakse (1)

tehnika.postimees.ee
Uuendatud 20. veebruar 2024, 14:02
Copy
Väliselt on elektriratas nagu ikka, aga selle elektroonilises ajus tehtud muutused võivad tõsta maksimaalse kiiruse ja arendatava võimsuse ohtlikult suureks.
Väliselt on elektriratas nagu ikka, aga selle elektroonilises ajus tehtud muutused võivad tõsta maksimaalse kiiruse ja arendatava võimsuse ohtlikult suureks. Foto: Unsplash

Hollandi politsei on asunud võitlusse ebaseaduslikult võimsate elektrijalgrataste kasutajatega, kuna 2022. aastal tõusis jalgratturite surmajuhtumite arv rekordiliselt kõrgele. Vastureaktsioonina on nüüd kogu riigis kasutusele võetud mobiilsed testjaamad. Teadagi – kõik, mis on inimese tehtud, on ka inimese poolt muudetav. Nii leiab internetist juhendeid, kuidas nii võimsus kui kiiruspiirang, mille tootja peale on pannud, maha võtta, ja ilmselt leiab ka tuttavate seast häkkereid, kes on valmis seda tegema.

Ameerika Ühendriikides võivad elektrijalgrataste kiirete mudelite kasutajad nautida kiirust kuni 45 kilomeetrit tunnis. Euroopas, sealhulgas Hollandis, on selliste kiiruste lubamine aga piiratud ja nõuab tihtipeale kiirete elektrijalgrataste jaoks eraldi kindlustust, registreerimist ning isegi mopeediluba kiivrit kandvalt jalgratturilt.

Hollandis on elektrijalgrataste tippkiiruse piirang 25 km/h ja mootori võimsus ei tohi ületada 250 vatti. Hiljutine liiklusõnnetuste arvu kasv jalgratturite seas, millest paljud lõppesid traagiliselt, langeb kokku elektrijalgrataste arvu suurenemisega. See paneb politsei otsima uusi meetodeid, kuidas olukorra ohjeldamisega toime tulla.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles