Taani annab kogu oma suurtükiväe varud Ukrainale (3)

tehnika.postimees.ee
Copy
Selliseid Prantsuse päritolu 155 mm suurtükke Caesar on Taani Ukrainale juba andnud. Nüüd antakse ära ka oma muud suurtükiväe relvad, et Venemaa edasitungimist rindel takistada. Taani peaminister kutsus üles teisigi Euroopa riike rohkem laskemoona annetama.
Selliseid Prantsuse päritolu 155 mm suurtükke Caesar on Taani Ukrainale juba andnud. Nüüd antakse ära ka oma muud suurtükiväe relvad, et Venemaa edasitungimist rindel takistada. Taani peaminister kutsus üles teisigi Euroopa riike rohkem laskemoona annetama. Foto: ARIS MESSINIS / AFP

Taani peaminister Mette Frederiksen teatas Müncheni julgeolekukonverentsi ajal riigi kavatsusest kinkida kogu oma suurtükiväe varud Ukrainale.

Taani on Ukrainale juba üle andnud üheksateist CAESARi suurtükisüsteemi, kirjutab Army Recognition. Nüüd võivad ukrainlased saada ka ATMOSe haubitsad ja PULSi raketiheitjad. Frederiksen ei täpsustanud, kui palju neid relvi ja laskemoona ära antavates Taani varudes leidub.

«Venemaa ei taha meiega rahu. Nad destabiliseerivad läänemaailma paljude erinevate nurkade alt – Arktika piirkonnas, Balkanil ja Aafrikas – valeinformatsiooni, küberrünnakute, hübriidsõjaga ja ilmselgelt Ukrainas,» ütles Taani peaminister.

ATMOS laseb 155 mm kaliibriga laskemoona kuni 40 kilomeetri kaugusele ja on rindel tõhus mobiilne relv.
ATMOS laseb 155 mm kaliibriga laskemoona kuni 40 kilomeetri kaugusele ja on rindel tõhus mobiilne relv. Foto: Rowielip / Wikimedia Commons

Veoautodele paigaldatav suurtükisüsteem ATMOS on platvorm, mille töötas välja Iisraelis asuv kaitsetööstuse ettevõte Elbit Systems. See on kasutusele võetud 2001. aastal ning on varustatud kahe- kuni kuueliikmelise meeskonnaga.

ATMOSe haubitsa 155 mm kaliibrilise versiooni pikkus on 9,5 meetrit ja kaal 23 tonni, veokile paigaldatav seade on väga mobiilne ja kiiresti liigutatav. Efektiivne laskekaugus on sel relval kuni 40 km.

Mitmikraketiheitja Puls on paigaldatav veoautole, mis teeb sellest väga mobiilse relvasüsteemi.
Mitmikraketiheitja Puls on paigaldatav veoautole, mis teeb sellest väga mobiilse relvasüsteemi. Foto: Ronite / Wikimedia Commons

Mitmikraketiheitja Puls on samuti Iisraeli päritolu, mille on tootnud Elbit Systems. Seda saab konfigureerida kandma mitmesuguseid rakette kahes suletud konteineris. Komplektis võib olla 40 (2 x 20) raketti, milleks võivad olla 122 mm kaliibriga Vene päritolu Gradid või 26 (2 x 13) 160 mm kaliibriga raketti LAR-160 või ACCULAR või kaheksa (2 x 4) 306 mm EXTRA raketti; samuti saab välja tulistada 2 x 1 raketti (330 mm Delilah) või 2 x 2 taktikalist ballistilist raketti Predator Hawk.

Olenevalt rakettidest on Pulsi laskeulatus 12 kuni 300 km.

Taani on andnud Ukrainale sõjalist abi 8,4 miljardit eurot.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles