EKSPERT ChatGPT loojate tehisaru-videotööriist avab küberpättidele unistuste võimalused

Copy
Tehisintellekti võim võib saabuda juba mõne aasta pärast, teadlased on tähtaega jälle lähemale nihutanud. Pilt on illustreeriv ja pärit OpenAI tehisaru Sora loodud videost.
Tehisintellekti võim võib saabuda juba mõne aasta pärast, teadlased on tähtaega jälle lähemale nihutanud. Pilt on illustreeriv ja pärit OpenAI tehisaru Sora loodud videost. Foto: kaader videost / OpenAI
  • OpenAI videote genereerija Sora on nii hea kvaliteediga, et tavainimene ei tee päris videoga vahet.
  • Vaatamata tööriista piirangutele hiilitakse neist ilmselt mööda ja saab teha usutavaid võltsinguid.
  • Juba täna levivad süvavõltsingud, kuid tulevikus saab neid teha oskusteta ja juba sekunditega.

Möödunud nädala lõpusirgel tõi ChatGPT loonud OpenAI avalikkuse ette oma värskeima AI-lahenduse: Sora, mis suudab tekstipõhiste juhiste pealt luua videosisu, mis on kohati pea eristamatu pärisvideotest. Kui ühelt poolt tõotab see lihtsamaks muuta turundusinimeste, indie-filmitegijate ja miljonite teiste inimeste elu, siis ei saa mööda vaadata selle meeletust potentsiaalsest riskist tuua kaasa hulgaliselt kurja, räägib Elisa valdkonnajuht Joosep Põllumäe.

Tehisintellekt on viimaste aastate jooksul meeletu kiirusega arenenud. Esimese hooga tundus uskumatu, et ChatGPT suudab inimese kombel mõistlikku teksti toota, siis tundus uskumatu, et DALL-E suudab lühikese lausejupi peale luua justkui kunstniku sulest valminud maali või eheda foto. Nüüd tundub suisa ime, millist videosisu on võimalik pelgalt kunstmõistuse abil luua. Kõik need uued lahendused on aidanud paljude inimeste elu lihtsamaks muuta, kuid on aidanud kaasa ka järjest kavalamate petuskeemide tekkele.

Kuigi ChatGPT oskus aidata kurjategijatel luua mistahes keeles hästi kõlavaid petukirju ning pildilahenduste võime luua vägagi veenvaid võltsvisuaale kujutasid endast juba varem ohtu, siis sisenedes videote maailma võib öelda, et oleme jõudnud täiesti uuele tasemele. Veebis kohatavat teksti on endiselt üsna lihtne ignoreerida, pilt tundub ka juba üsna usutav, aga kui miski on videosse võetud, siis näib see meile praegu sama hea kui sulatõsi.

Isegi siis, kui videos nähtu puhul on tegu robotmõistuse loominguga.

Selline on OpenAI uue videotööriista Sora loodud üks näidisvideo etteantud lause põhjal.

See on ka põhjus, miks Sora pakutu esmapilgul niivõrd hirmutav tundub. Me oleme astunud välja uncanny valley’ist ehk faasist, kus robotid ja robotite loodu tundus inimmõistusele mingil põhjusel veidi vale või veider.

Oleme jõudnud punkti, kus robot suudab luua midagi sellist, mis võib ära petta ka põhjaliku vaatleja. Olgem ausad – sotsiaalmeedias ette sattuvat videot ei vaata aga keegi põhjalikult. Pole raske ette kujutada, kuhu poole selline tulevik meid viia võib.

Juba täna levivad süvavõltsitud videod, kus tuntud näod midagi uskumatut ütlevad. Jõudes hetke, mil petuvideo tegemiseks ei pea kulutama kümneid tunde, vaid loetud minuteid, on vältimatu, et nende hulk sööstab kiiresti kõrgustesse.

Jah, OpenAI annab endast parima, et oma värskele mudelile päitsed pähe panna – hetkel lahendust alles testitakse ja laiem avalikkus seda kasutada ei saa – aga nii nagu suudeti ChatGPT panna ette lugema Windowsi aktiveerimiskoode, suudab varem või hiljem keegi ka Sora panna tootma videot, mida saab ära kasutada õelatel eesmärkidel.

Tehisintellekt muudab ilmselt kogu filmitööstust, kuid paneb meid ka uskuma asju, mida tegelikult pole olemas. See siin on taas üks Sora loodud video etteantud kirjelduse põhjal.

Tehisaru kiire arengutempo tähendab, et sama nobedalt peaks ka arenema meie ohutunne ja suutlikkus uue reaalsusega kohaneda.

See on aga midagi, mis ei saa sündida, kui neist teemadest pidevalt ei räägita.

Tehisintellekt on siin, et jääda ja see ei ole iseenesest halb. Halb on aga kindlasti see, et kuskil on kellegi ema, onu või tehnikavõõram õde, kes ei tea, et maailmas müttab ringi uus suur tegija, mis suudab kõige hea kõrval halbade mõjutuste abil teha ka palju kurja.

See oli probleemiks juba varem, kuid viimased uudised näitavad, et pigem saab taoline nähtus peagi veel suuremaks murekohaks. On meeletult oluline, et tehnikateadlikumad inimesed uudsetest võimalustest ja ohtudest kõva häälega oma mõjusfääris räägiks. Vahet pole, kas ringi suuruseks on üks või tuhat inimest, iga kõbe teadlikkuse tõusu aitab jõuda välja kohta, kus inimesed ei kanna enam oma raha suvalisele pangakontole, sest võlts-president või firma võlts-tegevjuht lubas selle eest usutava video vahendusel mingit suurt auhinda.

Tehisaru on tõesti võimas, aga ohtlik. See maailm muutub järgmiste aastate jooksul veel meeletult.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles