Apple lisas sõnumiäpile kaitse kvantarvutite «viimsepäeva» ohu vastu

Kaido Einama
, ajakirjanik
Copy
Apple´i telefonid saavad maailma kõige kõrgema turvakaitse: sõnumirakenduse iMessages uus krüptograafia ehk salastusmeetod peaks vastu pidama hüpoteetilisele Q-päevale, mil esimene valmis saanud kvantarvuti suudaks lahti murda kõik praegu murdmatuks peetavad kvanteelsed krüptograafiad.
Apple´i telefonid saavad maailma kõige kõrgema turvakaitse: sõnumirakenduse iMessages uus krüptograafia ehk salastusmeetod peaks vastu pidama hüpoteetilisele Q-päevale, mil esimene valmis saanud kvantarvuti suudaks lahti murda kõik praegu murdmatuks peetavad kvanteelsed krüptograafiad. Foto: Jeff Chiu / AP / Scanpix

Ühel hetkel, kui keegi maailmas saab valmis korralikult töötava kvantarvuti, võib juhtuda, et kõik meie kunagi tugevalt krüpteeritud saladused andmekandjatel saab lahti murda. Selle vastu tõi Apple välja tarkvarauuenduse, mis kaitseb sõnumiplatvormi iMessage tuleviku kvantarvutite eest. 

Küberkurjategijad võivad tuleviku ülivõimsate kvantarvutite ootuses praegu säilitada kätte saadud olulisi sõnumeid ja dokumente, mis praeguse tehnoloogiaga pole lahtimurtavad, ent kunagi hiljem, kui krüpteeringuid murda suutvad masinad on valmis, saaks minevikusaladused lahti võtta.

Nii võivad ühel hetkel avaneda kõik meie ajaloolised salastatud vestlused ja dokumendid, mis praegu on kindlalt kaitstud. Tegemist on nn Harvest Now, Decrypt Later rünnakutega ehk praegu kogutakse lahtimurdmatuid sõnumeid ja faile, et hoida neid tulevikuks, kui vastav tehnoloogia on juba olemas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles