Maailmamere põhi on energiast pungil – loe, kuidas seda kätte saab (1)

tehnika.postimees.ee
Copy
Kohtades, kus maailmamere põhi laieneb ja maad n-ö juurde tekib, on parim piirkond, kust energiat ammutada. Pinnal olevates ujuvtehastes-tankerites saab elektrolüüsida vett ning veeldada vesinikku, toota vesinikust ammoniaaki ning muu hulgas muuta tooteks ka magestatud ookeanivett.
Kohtades, kus maailmamere põhi laieneb ja maad n-ö juurde tekib, on parim piirkond, kust energiat ammutada. Pinnal olevates ujuvtehastes-tankerites saab elektrolüüsida vett ning veeldada vesinikku, toota vesinikust ammoniaaki ning muu hulgas muuta tooteks ka magestatud ookeanivett. Foto: CCG

Vastavalt maateaduste tehnoloogianõustamisfirma CGG ideeidule ja nende koostatud ülevaatele peitub ookeani põhjas potentsiaalselt üleilmset energiamängu muutev ja suures osas uurimata energiatagavara. Merepõhja all olevad unikaalsed asjaolud lubavad odavamat ja kättesaadavamat geotermaalset energiat.

Päikese- ja tuuleenergia üksinda ei suuda meile veel puhta energia võrgustikku tagada. Geotermaalne energia on paljuski unistuste allikas puhtale energiale; meie jalgade all olevad kuumad kivimid sisaldavad rohkem energiat, kui inimkond suudaks miljoni aasta jooksul ära kasutada. Kuigi, see ei ole nüüd mingi oluline väljakutse... aga siiski: vaadakem neid tehisarude ehitajaid ja krüptoraha kaevureid, nende energiavajadus on ju otsesõnu mee-lee-tuu. Tõstke see pinnale ja võite otse kasutada soojust või saada sellest elektrienergiat. Energiat on saadaval 24/7, erinevalt päikesest ja tuulest, taristu kulud ei ole kohutavad ja see on kättesaadav just siin, meie all, igal pool planeedil.

Ja ometi, see moodustab täna vähem kui ühe protsendi maailma energia tootmisest, sest kuigi kusagil me jalge all on alati kuumi kivimeid, on neid mõnes kohas, kus nad on lähemal pinnale, palju lihtsam kätte saada kui teistes, kus nad on nii sügaval, et majanduslikult on neile ligi pääseda praktiliselt võimatu. Vähemalt kuni universaalsed ja kõike läbistavad laserpuurid on valmis.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles