TEGUTSESID KA EESTIS Küberväljapressijate jõuk LockBit häkiti ära rahvusvahelise operatsiooniga

Kaido Einama
, ajakirjanik
Copy
USA ja Ühendkuningriigi esindajad 20. veebruaril pressikonverentsil: enneolematu rahvusvahelise operatsiooniga võeti maha maailma suurimaid lunavara väljapressimisgruppe LockBit, mis oli rünnanud nii finantsasutusi kui kaitsetööstuse ettevõtteid. Kahju said ka mitmed tuntud Eesti ettevõtted, mõni pidi isegi lunaraha maksma. Londonis peetud pressikonverentsil lubati, et lähiajal selguvad juba üksikasjad, kes ja mis täpsemalt selle salapärase grupeeringu taga peituvad.
USA ja Ühendkuningriigi esindajad 20. veebruaril pressikonverentsil: enneolematu rahvusvahelise operatsiooniga võeti maha maailma suurimaid lunavara väljapressimisgruppe LockBit, mis oli rünnanud nii finantsasutusi kui kaitsetööstuse ettevõtteid. Kahju said ka mitmed tuntud Eesti ettevõtted, mõni pidi isegi lunaraha maksma. Londonis peetud pressikonverentsil lubati, et lähiajal selguvad juba üksikasjad, kes ja mis täpsemalt selle salapärase grupeeringu taga peituvad. Foto: Kelvin Chan / AP / Scanpix

20. veebruaril toimunud ülemaailmse operatsiooniga Chronos võeti maha üks maailma ohtlikumaid küberväljapressijate grupeeringuid LockBit, kelle tegevust on märgatud ka Eestis. Operatsiooni juhtisid Ühendkuningriigi riikliku kriminaaluurimise agentuur (NCA) ja USA föderaalne juurdlusbüroo (FBI) ning seda peetakse oluliseks verstapostiks küberkuritegevusega võitlemisel. Vastuhäkkimisel võeti üle kogu väljapressijate serverivõrgustik ja paljastati selles grupis osalejad.

Operatsiooni Chronos tulemusi peetakse küberturbemaailmas enneolematuks: Europoli andmetel arestisid õiguskaitseorganid 34 LockBiti hallatavat serverit, sulgesid 14 000 andmete väljafiltreerimise või grupi infrastruktuuriga seotud kelmide kontot ning külmutasid 200 krüptovaluuta kontot.

Samuti võeti ära LockBiti eritellimusel loodud andmete väljafiltreerimise tööriist, mis on tuntud nimega Stealbit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles