Suhteäppidega võibki täiega puusse panna – loe, kuidas seda vältida

tehnika.postimees.ee
Copy
Suhteäpid on tulnud selleks, et jääda. Nende kasutamine tekitab paratamatult probleeme, mida aga peabki uurima. Teaduslikult.
Suhteäpid on tulnud selleks, et jääda. Nende kasutamine tekitab paratamatult probleeme, mida aga peabki uurima. Teaduslikult. Foto: Marek Strandberg Dall-E tehisaru abil

Leedsi ülikoolis on armastuse, seksi ja suhte uuringute keskus. Nende üks uurimisvaldkond on suhteäpid ja see, mil moel võib neid kasutades viga saada ja ka see, kuidas seda kõike vältida. Suhteäppidest on saanud osa loomupärasest suhtekultuurist ning need on üle võtnud suurel määral selle, kuidas varem on tutvutud perekonna, tuttavate ja töökohtade kaudu. Nad annavadki soovitusi, kuidas selles muutunud suheteilmas paremini toime tulla ja näiteks mitte tehisaru lõksudesse sattuda.

Sajad miljonid inimesed maailmas kasutavad erinevaid tutvumisrakendusi. Siiski vaid pool kasutajatest on öelnud, et nende kogemused on olnud positiivsed. Juba on 11 protsenti alla 50-aastastest naiskasutajatest saanud ähvardusi. Ilmselgelt peab leiduma parem viis nende rakenduste loomiseks.

Tutvumissaidid ja -rakendused on muutnud seksuaalsete ja romantiliste partnerite leidmise lihtsamaks, laiendades potentsiaalsete kaaslaste ringi kogu internetile. Umbes 10 protsenti heteroseksuaalsetest ja 24 protsenti LGBT-inimestest on oma pikaajalise partneri leidnud internetist. Kuid rakendused on samuti tutvustanud (või kaasajastanud) mitmeid eetilisi probleeme, mis on seotud tutvumisega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles