Briti luure paljastab: Venemaal on plaanis toota sel aastal rekordkogus relvi (6)

tehnika.postimees.ee
Copy
Venemaa moodsat tanki T-90M toodetakse Uuralites küll rekordkogustes, aga sellest ei jätku kaotuste kompenseerimiseks. Mängu tulevad veel 60 aastat vanad lahingumasinad, millele pannakse peale kolmandate riikide kaudu smugeldatud moodsat tehnikat.
Venemaa moodsat tanki T-90M toodetakse Uuralites küll rekordkogustes, aga sellest ei jätku kaotuste kompenseerimiseks. Mängu tulevad veel 60 aastat vanad lahingumasinad, millele pannakse peale kolmandate riikide kaudu smugeldatud moodsat tehnikat. Foto: Maksim Blinov / Imago / Scanpix
  • Ainult moodsaid tanke ei jõuta ehitada, ka vanad rondid saavad uue moodsama varustuse.
  • Valgevene aitab Jaapani ja Taiwani peenemat elektroonikat läbi Hiina Uurali tehastesse toimetada.

Briti armee luureteenistuste hiljutisest uuringust selgub, et Venemaa kaitsetööstus on 2023. aastal märgatavalt suurendanud lahingumasinate ja sõjalise varustuse tootmist, ka mürsutootmine on viimase aasta jooksul järsult tõusnud, saavutades veelgi suurema kasvu 2024. aastal. Tööjõudu on sõjatööstuses suurendatud ligikaudu 3,5 miljoni inimeseni, kõik seisnud tootmisvõimsused on taaselustatud.

Tootmise suurenemise oluline osa pärineb ka olemasolevate lahingumasinate renoveerimisest ja moderniseerimisest, mitte ainult uute ehitamisest, kirjutab Army recognition. Näiteks oli enamik eelmisel aastal toodetud peamisi lahingutanke renoveeritud mudelid.

Hoolimata neist kasvavatest jõupingutustest, viitavad Briti armee luureteenistuse aruanded, et Venemaa kaitsetööstus ei suuda siiski täielikult rahuldada Ukrainas tegutsevate Venemaa relvajõudude vajadusi uue tehnika järele.

Paraku arvavad luureeksperdid, et Venemaa säilitab kogu 2024. aasta jooksul Ukraina suhtes olulise sõjalise varustuse eelise.

Tankiosad tulevad Taiwanilt ja Jaapanist

Venemaa president Vladimir Putin tegi hiljuti visiidi Uralvagonzavodi, mis on tähtis soomustatud sõidukite tootmisettevõte Uuralites asuvas Nižni Tagilis. Visiit, mis langes kokku Venemaa sõjaväele viimase partii moodsate T-90M tankide üleandmisega, rõhutas riigi keskendumist oma sõjalise võimekuse tugevdamisele. Tankide tootmine olevat viis korda kasvanud alates konflikti algusest Ukrainas.

Nikkei Asia uurimise järgi on alates 2022. aasta algusest punutud logistikavõrku Vene tankide varustamiseks lääne täppistehnoloogiaga. Valgevene kodanikele kuulunud ettevõtted Hiina provintsides pakuvad tarnekanaleid Hiina kaudu, kust lõpuks jõuavad tankide jaoks vajalikud instrumendid ja komponendid sinnasamasse Uralvagonzavodi, mis on tankide T-72 ja T-90 ehitamisel hädavajalikud.

Valgevene opositsiooniorganisatsiooni Belpol andmetel asutas Valgevene presidendi Aljaksandr Lukašenka valitsusega seotud isik 2022. aastal Hiinas Guangdongi provintsis ettevõtte Shenzhen 5G High-Tech Innovation ning see alustas tankimootorite, andurite ja muu tankide ja relvade valmistamiseks vajaliku täppisinstrumentide osade hankimist Hiina kaudu Jaapanist ja Taiwanilt.

Lahingusse lähevad ka ülivanad tankid

Juba üsna Ukrainasse sissetungi algusest on näha, et Venemaa ei kohku tagasi ka väga vana lahingutehnika Ukrainasse saatmisest – mingit kahju need suudavad ikka teha ning sealjuures hukka saav elavjõud pole olnud probleem.

Analüütikud näevad Venemaa tankide renoveerimise tempo tõusu otsese vastusena Ukraina konfliktis rasketehnika suurtele kaotustele.

Vastuseks kaasaegsete tankide suurtele kaotustele käimasolevas sõjas on Venemaa hakanud aktiivselt kasutama vanemaid Nõukogude-aegseid tanke, sealhulgas T-54, T-55 ja T-62 mudeleid, mida on täiustatud nende lahinguefektiivsuse parandamiseks.

Briti luure aruannetes märgitakse, et Venemaa on alates invasiooni algusest kaotanud üle 3000 tanki, mis sunnibki kasutama oma ulatuslikke vanemate soomustatud sõidukite varusid, et säilitada operatiivvõimekus. Briti armee luureteenistused ja kaitseanalüütikud on rõhutanud seda strateegiat osana Venemaa laiemast lähenemisviisist, haldamaks oma sõjalise varustatuse eelist Ukraina ees, hoolimata nende vanemate tankide puudustest.

40ndate ja 50ndate rasketehnika saab moodsad silmad

Ladudest on välja tõstetud ja kasutuseks üles kõpitsetud T-54 ja T-55, mida toodeti esimest korda 1940. aastate lõpus, ja T-55, mis võeti kasutusele 1958. aastal. Need tankid, kuigi tehnoloogiliselt vananenud, pakuvad siiski teatud kasu lahinguväljal, eriti spetsiifilistes stsenaariumides, nagu asümmeetriline sõda, või kaitses. Hoolimata nende lihtsusest ja vananenud disainist, kasutatakse neid tanke, et kompenseerida kaasaegsemate mudelite kaotusi, peegeldades Venemaa võimet toetada pikaleveninud sõjalisi operatsioone suurte mahtudega.

Varem kohtas tanke T-54 pigem muuseumides. Nüüd on need Nõukogude-aegsetest ladudest jõudnud Ukrainasse lahingutesse, olles varustatud moodsa lääne tehnikaga. Seda vahendab näiteks üks Valgevene firma Hiina kaudu ilma probleemideta.
Varem kohtas tanke T-54 pigem muuseumides. Nüüd on need Nõukogude-aegsetest ladudest jõudnud Ukrainasse lahingutesse, olles varustatud moodsa lääne tehnikaga. Seda vahendab näiteks üks Valgevene firma Hiina kaudu ilma probleemideta. Foto: Nucl0id / Wikimedia Commons

Paljudele vanadele tankidele paigaldatakse ka läbi kolmandate riikide kohale smugeldatud öövaatlusseadmeid ja muud moodsamat tehnikat.

Kuuekümneaastane vanake kõlbab endiselt

T-62 ehk teine Nõukogude-aegne tank, mida esitleti üle kuue aastakümne tagasi, on samuti täiustatud ja konfliktis «edukalt» kasutusele võetud.

Selle mudeli täiustuste hulka kuuluvad kaasaegsete termilise (infrapuna-)sihtimise sihikute integreerimine ja mõnel juhul isegi reaktiivsoomus, et tõhustada nende muidu madalat kaitsevõimet.

Hoolimata neist parandustest, püsib venelastel mure T-62 haavatavuse pärast kaasaegsete tankitõrjerelvade ees, arvestades mõnede mudelite puudulikku soomust ja väljakutseid, millega see silmitsi seisab seoses lääneliitlaste poolt Ukrainale tarnitud arenenud relvastusega.

Kokkuvõttes rõhutab T-54, T-55 ja T-62 tankide kasutuselevõtt ja täiustamine Venemaa laiemat sõjalist strateegiat Ukrainas, kasutades ära ulatuslikke vanemate soomustatud sõidukite varusid, et säilitada lahinguvõimekus. Kuigi need jõupingutused peegeldavad pragmaatilist lähenemist varustuse kaotuste kompenseerimisele, toovad need esile ka Venemaa väljakutsed kaasaegsete tankitõrjesüsteemide ja konflikti areneva dünaamika ees. Samas näitavad Belpoli paljastused, et sanktsioonid ei pea eriti ning neist on võimalik mööda hiilida kolmandates riikides aina uusi ja uusi vahendajaid luues, kes saadavad kas läbi Hiina või mõne muu Venemaa sanktsioonidega mitteühinenud riigi tippvarustust agressori tankitehastele. Nikkei Asia andmetel siiski lubasid kõik Jaapani ja Taiwani ettevõtted, mille komponente läbi Valgevene Hiina äri Venemaale saadetakse, need tarneahelad nüüd sulgeda.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles