EKSPERT Kas tehisaru on must kast, mille sees toimuvat keegi kunagi ei mõista? (2)

, Elisa masinõppe valdkonna juht
Copy
Selle pildi tegi ChatGPT abiga pildirobot Dall-E ilma eriliselt tõrkumata, kuid aeg-ajalt tuleb ette olukordi, kus tehisaru arvab, et õigem on lasta inimestel endil probleem ära lahendada.
Selle pildi tegi ChatGPT abiga pildirobot Dall-E ilma eriliselt tõrkumata, kuid aeg-ajalt tuleb ette olukordi, kus tehisaru arvab, et õigem on lasta inimestel endil probleem ära lahendada. Foto: Dall-E 3

Hiljuti hakkasid levima uudised sellest, et populaarne tehisintellektil (AI) põhinev tööriist ChatGPT on langenud depressiooni ning annab seetõttu kasutajate küsimustele lühikesi ja tihti kasutuid vastuseid. Elisa masinõppe valdkonna juht Märt Vaha selgitab aga arvamusloos, et kui pealtnäha on tegemist lihtsalt naljaka juhtumiga, on see tegelikult hea näide sellest, kui keeruline on selliste lahenduste loomine ja nende oma äris kasutusele võtmine – need on nagu mustad kastid, mille sees toimuvat keegi lõpuni ei kontrolli.

Keskmine inimene näeb ChatGPTd ja teisi tekstipõhiseid tööriistu kui lihtsalt sisestusakent, kuhu saab oma ülesande kirjutada ja mis annab seepeale tagasi sobiva vastuse. See ongi nii, kuid siiski poolik vaade. Kõik see, mida näeb kasutaja, on vaid jäämäe tipp ning hästi loodud tehisaru tegelik võlu peitub kõiges selles, mida tavakasutajad ei näe. Mitte üksnes kasutajad, vaid tihti ei suuda kogu kunstmõistuse maagiat mõista ka lahenduse algselt loonud andmeteadlased.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles