Samsung 990 Pro – miks sellel kettal on jahutusradikas?

Andri Allas
, e-spordi suunajuht
Copy
Foto: Andri Allas

Kui hakkasime koostöös Arvutitargaga planeerima järgmist vesijahutusega arvuti ehitamise striimi, sai eesmärgiks seatud valida võimalikult hea riistvara. Andmekandjast jäi sõelale jahutusradikaga Samsung 990 Pro M2 ketas. Kuna olen ise olnud aastaid just Samsungi ketaste kasutaja, ootasin põnevusega, et teada saada, milleks on too andmekandjate lipulaev võimeline.

PCIe 5.0 liides ning sellega seotud uue põlvkonna andmekandjad on tegelikkuses juba mõnda aega turul olnud. Aga nagu iga värske tehnoloogia ilmumisega, saavutab just siis eelkäija oma algselt lubatud potentsiaali. Nii on ka PCIe 4.0 andmekandjatega ning selle ühe parima näite Samsung 990 Pro SSD kettaga.

Üheks suurimaks väliseks erisuseks Samsung 990 Pro andmekandjal on selle jahutusradikas. Muidugi on saadaval ka radikata versioonid, mis on näiteks sobilikud neile emaplaatidele, millel on sisseehitatud M2 ketaste jahutuslahendused.

Samsung 990 Pro andmekandja on saadaval nii radikaga kui selleta
Samsung 990 Pro andmekandja on saadaval nii radikaga kui selleta Foto: Andri Allas

Samas on tehases kokku pandud süsteem kindlasti parema soojusjuhtivusega. Meie testi ajal kuvas AIDA64 andmekandja temperatuuriks 52 kraadi.

Vesijahutusega masinas ei pruugi muidugi andmekandja temperatuur nii kõrgeks tõusta, et peaks eraldi radikat vaja olema. Lauaarvuti korpuse sisetemperatuur ei tõuse lihtsalt nii kõrgele, sest siin juhitakse riistvarast eralduv soojus kohe korpuse äärtes olevatesse radikatesse ning sealt juba arvutist välja.

Küll aga tuleb antud radikas väga kasuks olukorras, kui paigutada Samsung 990 Pro ketas näiteks PlayStation 5 mängukonsooli.

Meie testis suutis 990 Pro lugeda faili 7,372 GB/s ja kirjutada 6,88 GB/s. See on peaaegu sama hea tulemus, kui turundusmaterjalides lubatud 7,450 ja 6,990 kiirused, mis on ilmselt saavutatud ideaalsetes tingimustes.

Lisaks silmapaistvale kopeerimiskiirusele näitab Samsungi SSD järjepidevalt kõrget taset ka väikeste failide ning juhuslikus järjestuses andmete liigutamisel. 0.68 GB/s võib kõlada küll aeglaselt, aga tarkvara ja operatsioonisüsteemi tööks vajalikud failid on tihti killistunud ja nende ringi liigutamine on keerukas, sest faile on meeletult palju. Siin tuleb eriti tugevalt esile kiire NVMe SSD võimekus, millele operatsioonisüsteemi paigladamine või ka tavalised Windowsi uuendused võtavad kõigest mõne minuti.

Oma testi tavakasutusele sarnasesse keskkonda viimiseks jooksis taustal graafikakaardi test. See tähendab, et 990 Pro on pea poole kiirem kui 980 Pro andmekandja.

Sasmung 990 Pro suutis andmeid lugeda 7,372 ja kirjutada 6,88 GB/s
Sasmung 990 Pro suutis andmeid lugeda 7,372 ja kirjutada 6,88 GB/s Foto: Kaader videost / Andri Allas

Mida see aga reaalsuses tähendab? Peamiselt seda, et kõikide failide salvestamine ja kopeerimine ning ka mängude laadimine möödub märkamatult.

Kui kasutaja tegeleb loometööga, näiteks läbi Photoshopi, on ta kindlasti kokku puutunud olukorraga, kus tööfailid muutuvad mitmete gigade suuruseks ning automaatne salvestus viib töömeeleolust välja, sest see võtab lihtsalt liiga kaua aega. Kõnealuse kettaga on antud vahepauside aeg viidud minimaalseks.

Foto: Andri Allas

Suured kiirused tulevad ka vastava hinnaga. Näteks 2TB jahutusradikaga versiooni saab Eesti jaemüügist käte 239,90 € eest, radikata versioon maksab aga 205,90 €. Suurima mahutavusega ehk 4TB versioon maksab antud artikli kirjutamise ajal 385,80 €.

Arvutitargaga koostöös valminud võimas vesijahutusega arvuti, mille andmed jooksevad just Samsung 990 Pro m2 SSD kettalt
Arvutitargaga koostöös valminud võimas vesijahutusega arvuti, mille andmed jooksevad just Samsung 990 Pro m2 SSD kettalt Foto: Andri Allas

Kui tahta oma arvutile parimat M2 ketast ning kasutatav emaplaat ei toeta PCIe 5.0 andmesidet, tasub kindlasti vaadata jahutusradikaga Samsung 990 Pro andmekandja poole. Sama lugu on ka PlayStation 5 konsooli puhul – kui uued mängud on ketta umbe tõmmanud, on aeg see vahetada välja suurema ja kiirema vastu!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles