Venelaste uus droonitrikk Ukrainas: neil ripub nüüd sabas kümnekilomeetrine kaabel (3)

tehnika.postimees.ee
Copy
Vene sõjaväelased testivad Tambovi oblastis mehitamata lennumasinat, mida nimetatakse «kaitsedrooniks». Ukraina kaitsjad on aga leidnud agressioonisõdalaste uue relva - pika valguskaabliga ühendatud drooni, mis edastab operaatorile kvaliteetset ning raadiohäiretest vaba pilti viimase hetkeni. Pilt on illustreeriv.
Vene sõjaväelased testivad Tambovi oblastis mehitamata lennumasinat, mida nimetatakse «kaitsedrooniks». Ukraina kaitsjad on aga leidnud agressioonisõdalaste uue relva - pika valguskaabliga ühendatud drooni, mis edastab operaatorile kvaliteetset ning raadiohäiretest vaba pilti viimase hetkeni. Pilt on illustreeriv. Foto: Alexey Suhorukov / IMAGO / SNA / Scanpix

Droonide suurim puudus lahingus on akude lühike tööaeg ja raadiosignaali segamise võimalus. Ukraina kaitsejõud on nüüd avastanud vaenlase uue triki: mehitamata lennumasinale lisatakse taha kuni kümnekilomeetrine ülipeenike kaabel, mis edastab kvaliteetset videopilti, mida ei saa elektrooniliste relvadega häirida.

Kaabli otsas drooni lennutamine pole iseenesest midagi uut. Sedasama on teinud näiteks ka Eesti kaitsetööstusettevõtted. Iseliikuva maismaasõiduki ja kaabli otsas drooni koostööd katsetasid Milrem Robotics ja Threod Systems Aafrikas.

Ukrainlaste avastatud Vene lahenduse puhul on tamiilile sarnanev ülipeenike optiline kaabel aga kilomeetrite pikkune, lastes pardavideot edastaval masinal kaugele rindejoonest edasi liikuda. Kui vastupidav taoline lahendus on, pole teada, kuid mõni eksemplar on juba Ukraina kaitsjate kätte langenud ja neid uuritakse.

«Me pole veel kunagi midagi sellist näinud,» kommenteeris nähtut Ukraina sõjaväe raadiotehnoloogia valdkonna spetsialist ja konsultant Serhii Beskrestnov oma Telegrami postituses.

«Vene FPV-droon lendas sihtmärgi kohale kümne kilomeetri pikkuse õhukese fiiberoptilise kaabli mähisega. Kaabel keritakse õhus lahti,» kirjeldab Beskrestnov oma postituses, «seega näeme nüüd uut FPV-drooni juhtimistehnoloogiat. Selline masin ei karda ühtegi elektroonilise sõja seadet ja pilti saab edastada kõrgeima kvaliteediga.»

Ukraina sõjaväelase sõnul on nad ka ise seda tehnoloogiat kohanud ühel militaarhäkatonil ning kaalunud kasutuselevõtmist, kuid kahtlesid, kas on võimalik nii pikka kiudoptilist kaablit õhus lahti kerida ilma seda ära lõhkumata.

Teoreetiliselt annab kaabel operaatorile võimaluse saada pidev, katkematu ning üllikvaliteetne videosignaal, mis võib tabamuste täpsust oluliselt parandada, kirjutab Unian. Lisaks ei sega droonioperaatorit selline nähtus, nagu raadiohorisont, mille tõttu võib lennu viimastel hetkedel sihtmärgini laskudes side seadmega katkeda. Kätte saadud kaablirulliga drooni alla oli kinnitatud lõhkeseade ning ilmselt oli plaanis see väga täpselt viimase hetkeni drooni juhtides videopildi põhjal mõne olulise sihtmärgini toimetada.

Kui varem oli venelaste drooniülekaal viiekordne, siis Uniani teatel on nüüd vahekord kahanenud umbes üks kolmele venelaste kasuks, kuna ka ukrainlased on lennuvahendeid palju juurde saanud.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles