Ukrainlased täiustavad Briti tanke - vaata, mida nad on välja mõelnud Vene relvade vastu (1)

tehnika.postimees.ee
Copy
Brittide Challenger 2 on küll üks maailma vastupidavamaid tanke, kuid lahingukogemusega ukrainlased leidsid veel üht-teist, mida vaja kõpitseda nende turvalisemaks ja vastupidavamaks tegemisel. Pildil Challenger 2 Zaporižžja piirkonnas 12. veebruaril 2024.
Brittide Challenger 2 on küll üks maailma vastupidavamaid tanke, kuid lahingukogemusega ukrainlased leidsid veel üht-teist, mida vaja kõpitseda nende turvalisemaks ja vastupidavamaks tegemisel. Pildil Challenger 2 Zaporižžja piirkonnas 12. veebruaril 2024. Foto: GENYA SAVILOV / AFP

Ukraina sõdurid on hakanud täiustama Ühendkuningriigi saadetud tanke Challenger 2, et need tänapäeva droonirohketes lahingutes ellu jääksid.

Briti väljaande The Sun hiljutises videos tutvustatakse ukrainlaste täiustusi, mille eesmärk on suurendada tankide kaitset Ukraina konfliktipiirkonnas.

Briti Challenger 2 on pikka aega nautinud kuulsust kui üks kõige paremini kaitstud lahingutank kogu maailmas, mille on taganud mitmed disainilahendused ja tehnoloogilised uuendused.

Selle salastatud Chobhami/Dorchesteri komposiidist koosnev soomuskate pakub head kaitset nii kineetilise läbistamise kui ka keemilise energiaga laskemoona eest.

Challenger 2 torn on samuti teada-tuntud oma erakordse vastupidavuse poolest, mis suudab vastu pidada enamiku tankitõrjerelvade tabamustele. Lisaks täiendavad selle kaitset täiustatud tulejuhtimissüsteem ja kombineeritud tuuma-, bioloogilise relva ning keemilise relva kaitse koos automaatse tulekustutussüsteemiga.

Kuid algne Briti Challenger 2 on saanud Ukraina vägede käe all ikkagi põhjalikke muudatusi, mis pole pelgalt kohandused, vaid nende eesmärk on oluliselt suurendada meeskonna kaitset, kirjutab Army Recognition.

Üks täiustus on näiteks tanki kere külgede varustamine nn ribisoomuse ja kummist külgääristega, mis pakuvad täiendavaid kaitsekihte tankitõrjerelvade vastu.

Tanki lahinguvalmidust veelgi täiustades lisati kuulipildujale ette soomustatud kilp, mis pakub laskurile kriitilist kaitset kõige aktiivsema lahingutegevuse ajal. Lisaks on kere esiosa ja torni pealmine osa varustatud kerest eemal oleva puuriga, mida on Ukraina sõjas varemgi nähtud. Lahenduse eesmärk on sama: takistada tankitõrje juhitavate rakettide ja miinide-granaatide lõhkemist vastu tanki, käivitades need enne, kui soomuseni jõuavad.

Challenger 2 tank on võimeline tulistama ka vaesestatud uraanist valmistatud suurema läbitungivõimega mürske, mis läbistavad ka reaktiivsoomuse täiustatud vormid. See moon saab hakkama näiteks Vene moodsate tankide T-90M ja T-80 moderniseeritud variantide kaitsest läbitungimisel.

Vaata videot Challenger 2 tegevusest lahingus siit:

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles