HÕLJUBKI Idufirma paneb vaguni tavalise raudtee kohal leviteerima – vaata videot!

tehnika.postimees.ee
Copy
Selline ühetonnine vagun lihtsalt hõljus rööbaste kohal. Taoline tulevikurong saaks liikuda tavalisel raudteel hääletult ja suure kiirusega, ilma et tekiks hõõrdumist.
Selline ühetonnine vagun lihtsalt hõljus rööbaste kohal. Taoline tulevikurong saaks liikuda tavalisel raudteel hääletult ja suure kiirusega, ilma et tekiks hõõrdumist. Foto: IronLev

Magnetlevitatsioon ehk magnetpatjadel hõljuvad kiirrongid ehk maglevid on juba kasutusel aastakümneid, kuid need vajavad spetsiaalseid kalleid raudee-ehitisi. Itaalia idufirma proovis aga oma katseplatvormi panna hõljuma tavalise raudtee kohal ja see õnnestuski ühel Veneetsia lähedal asuval tavalisel testlõigul.

Itaalia ettevõte IronLev tegi esimese magnetlevitatsiooniga rongi katsetuse olemasoleval tavalisel raudteel Veneetsia lähistel. Katse ajal saavutas prototüüp kiiruse 70 km/h ligi kahe kilomeetri pikkusel testlõigul, ilma et raudteed oleks kuidagimoodi selle jaoks ümber ehitatud.

Koostöös Veneto piirkonnaga testiti tehnoloogiat Adria-Mestre liinil. Samal marsruudil on kavandatud ka Euroopa esimese Hyperloopi ehk vaakumtorutranspordi ehitus, kus kasutatakse samuti levitatsioonitehnikat. IronLev tutvustabki oma kodulehel ja videos veel üht lahendust, mis on mõeldud torudes liikuva kapsli leviteerimiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles