Avastades liitreaalsuse maailma – Xreal Airi prillid

Andri Allas
, e-spordi suunajuht
Copy
Xreal Airi liitreaalsuse seade näeb eemalt välja kui tavalised päikeseprillid.
Xreal Airi liitreaalsuse seade näeb eemalt välja kui tavalised päikeseprillid. Foto: Andri Allas

Tehnoloogilise arenguga oleme põhimõtteliselt jõudnud kolme erinevasse reaalsusesse: tava-, virtuaal- ja nende vahele jääv liitreaalsus.

Irooniliselt saab öelda, et kõigil neil on oma head ja vead. Kui virtuaalreaalsus on tavakasutajatele olnud ligipääsetav juba pea kümme aastat, on liitreaalsusega lood teised. Kõik senised tehnoloogilised lahendused on suunatud tõsimeelsetele tehnikahuvilistele ning ka hinnasilt on neil olnud kõrge. Kuidas aga on lood Xreal Airi liitreaalsusprillidega?

Wikipedia kirjelduse järgi on liitreaalsus (ingl k augmented reality) reaalse ja virtuaalse keskkonna omavaheline kombineerimine. Just seda teevad ka Xreal Airi prillid. Need kuvavad kasutaja ette kaks 1080 p resolutsiooni ja kuni 120 hz värskendussagedusega digitaalset ekraani. Oluline on märkida, et 120 hz on saavutatav vaid 2D-režiimis, 3D-pilt toetab 90 hz.

Kasutaja ette kuvatakse kaks 1080 p resolutsiooni ja kuni 120 hz värskendussagedusega digitaalset ekraani.
Kasutaja ette kuvatakse kaks 1080 p resolutsiooni ja kuni 120 hz värskendussagedusega digitaalset ekraani. Foto: Andri Allas

Tootekirjelduses on öeldud, et virtuaalsed ekraanid on võrdelised 130-tollise teleriga. Eks siinkohal saab vaielda, kuna konkreetne võrdlusobjekt puudub ning oleneb kasutaja harjumustest ja ka sellest, kui kaugele prillid silmadest asetsevad. Igal juhul on kuvatav videopilt kontrastne, sujuv ja piisavalt ere, et sellel sisu vaatamist nautida.

Kõik säärased lisaseadmed peavad olema igapäevaseks kasutamiseks piisavalt mugavad. Näiteks ei ole mul õnnestunud proovida VR-seadet, mida sooviks üle ühe tunni järjest kasutada. Nii ongi tegemist pigem lõbusa hetke kui tõsimeelse töövahendiga.

Xreal Airi seade on eelkõige kerge, kaaludes kõigest 79 grammi, mis on vaid veidi rohkem kui näiteks tavalised prillid. See on saavutatud tänu asjaolule, et prillides endis pole akusid, vaid need saavad voolu juhtmega lisaseadmelt.

Xreal Airi seade on eelkõige kerge, kaaludes kõigest 79 grammi.
Xreal Airi seade on eelkõige kerge, kaaludes kõigest 79 grammi. Foto: Andri Allas

Xreal Air saab oma sisendi läbi USB-C ühenduse. Kuigi testimise ajal oli Windowsi rakendus nii katki, et sealt põhimõtteliselt polnud kasutatavat pilti võimalik kätte saada, siis testisime seadet Samsung S24 Ultra mobiiliga. Seeläbi käivitus rakendus DeX, mis kuvas kõiki telefonis olevaid programme eraldi töölaua vaates. Kiirelt üle Bluetooth-ühenduse mängupult külge ja futuristlik meelelahutus võis alata.

Samuti on Airi prille kergesti võimalik kasutada näiteks Steam Decki pihukonsoolil, mis edastab videopilti üle USB-C liidese. Kusjuures Airi kuvatud pilt palju on Valve’i poolt loodud seadme ekraanist palju teravam, eredam ja värvilisem. Samuti pole vaja nii mängides hoida üleval rasket Steam Decki konsooli, mille tõttu näiteks pika mängukogemuse jooksul võivad hakata käed ära surema.

Teiste mängukonsoolide kasutamiseks on võimalik juurde osta HDMI to USB-C lisajuhe. Minu OnePlus 11 mobiiliga aga prillid ei tööta, kuna see lihtsalt ei toeta DisplayPorti väljundit.

Airi prillid on igapäevaseks kasutuseks sobilikud, küll aga tuleb siinkohal mängu iga inimese erinev näokuju. Näiteks minul oli mugavas prillide kandmise asendis raske näha kuvatud ekraani alumist osa.

Samsung S24 Ultra mobiiliga ühendades kuvatakse kõiki telefonis olevaid programme eraldi töölaua vaates.
Samsung S24 Ultra mobiiliga ühendades kuvatakse kõiki telefonis olevaid programme eraldi töölaua vaates. Foto: Andri Allas

Kaasas on küll erineva pikkusega ninatoed, mis peaksid selle probleemi lahendama, samas võiksid eksisteerida ka näiteks tarkvaralised kalibreerimise viisid. Kuna mul on keskmisest pikem nina, sain prillid lihtsalt silmadest veidi kaugemale asetada ja nii tervet ekraani vaadata.

Liitreaalsus peab olema piisavalt mugav, et tuua tavaellu lisaväärtust, samas mitte lõikama täiesti reaalsusest välja. Nii on näiteks Airi prillide kõlarid ehitatud prilliraamide sisse ning need suunavad heli täpselt kõrvaauku, samas lubavad kuulda ka kõike ümberringi toimuvat. Samuti on võimalik prillidele peale panna tumeda katte, et kasutada seadmel ainult kuvatud ekraane ja lõigata oma visuaalne taju täiesti ümbritsevast välja.

Xreal Airi prillid peaksid teoorias toetama ka erinevat AR-sisu, seda läbi tootja enda Nebula rakenduse. Kahjuks on see antud hetkel tehniliselt nii katki, et sellel pikemalt peatumine on mõttetu. Ehk aja möödudes suudetakse tarkvaralistest probleemidest üle saada, tehniline võimekus on ju prillidel olemas.

Prillikandjatel on hea teada, et läbi ametliku veebilehe on võimalik tellida retsepti alusel täpselt enda igapäevases kasutuses olevatele prillidele vastavad lisaklaasid, mis teevad Airi seadme kasutamise veel mugavamaks.

Lisaks on jäetud prillide vahele piisavalt ruumi, et tegelikkuses pole ka topeltprillide kandmine probleem. Eriti oluline on see just neile, kes ei näe lähedale hästi.

Xreal Airi prillid on sobilikud igapäevaseks kasutuseks.
Xreal Airi prillid on sobilikud igapäevaseks kasutuseks. Foto: Andri Allas

Milleks aga kasutada Xreal Airi prille? Hetkel veel on kindlasti tegemist tõsimeelsetele tehnikahuvilistele suunatud tootega, millega on lõbus mõned tunnid täita. Sealt edasi aga tekib küsimus, mis lisandväärtust need annavad igapäevastes tegevustes?

Näiteks lennureisi puhul võiks nendes olla mugav Netflixi seriaali vaadata või läbi Steam Decki mängida. Sellega ilmselt ka asi piirduks. Õnneks pole seadme hind ulmeliselt kõrge, et seda ka lihtsalt proovimiseks endale osta – 299 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles