Soome liivaaku töötabki: 100 MWh soojusenergiat nädalaks salves! (12)

tehnika.postimees.ee
Copy
Vatajankoski liivaaku katseseade meenutab suurt elektrilist saunakerist, kus kivide asemel on liiv ning selle sees kanalid, mille kaudu liiv tulise õhuga kuumaks köetakse. Uus rajatav salvesti aga on sellest olemasolevast suurusjärk suurem, tagades sooja kuni nädalaks keset karmi pakast.
Vatajankoski liivaaku katseseade meenutab suurt elektrilist saunakerist, kus kivide asemel on liiv ning selle sees kanalid, mille kaudu liiv tulise õhuga kuumaks köetakse. Uus rajatav salvesti aga on sellest olemasolevast suurusjärk suurem, tagades sooja kuni nädalaks keset karmi pakast. Foto: Polar Night Energy

Soomes hakatakse nüüd ehitama tööstusliku mastaabiga «liivaakut», millest saadav võimsus on 1 MW ja mahutavus kuni 100 MWh soojusenergiat, mida vajatakse polaaralade külmal talvel. Uus aku saab olema umbes kümme korda suurem kui varem käivitatud pilootprojekt, mis on töötanud juba alates 2022. aastast.

Firma Polar Night Energy loodud liivaaku on nutika kontseptsiooniga: põhimõtteliselt on see suur terasest torn, mis on liivaga (või sarnase tahke materjaliga) täidetud, see soojendatakse üles keskele paigutatud soojusvaheti abil, kasutades võrgust üle jäävat elektrit – näiteks seda, mis genereeritakse taastuvatest allikatest (tuulest, päikesest, lainetest jne) tipphetkedel, kui see on odav.

Seda energiat saab seejärel salvestada kasvõi mitmeks kuuks väidetavalt väga väikese kaoga, enne kui seda vajadusel jälle soojusena kätte saab. Teoreetiliselt võiks seda isegi tagasi elektriks muundada, kuigi üsna arvestatava energiakaoga. Polar Night Energy soovitab, et kõige efektiivsem meetod on siiski lihtsalt kasutada talletatud soojusenergiat ennast.

Kommentaarid (12)
Copy
Tagasi üles