KATASTROOFI LÄVEL USA valitsus sai kõheda raporti tehisaru kohta (2)

tehnika.postimees.ee
Copy
Kas tehisaru saab inimese arust täiuslikumaks ja selle üle kaob kontroll? Raport hoiatab, et me peaksime selle vastu juba ette valmistuma, kuid kas valitsused seda kuulda võtavad, on iseküsimus.
Kas tehisaru saab inimese arust täiuslikumaks ja selle üle kaob kontroll? Raport hoiatab, et me peaksime selle vastu juba ette valmistuma, kuid kas valitsused seda kuulda võtavad, on iseküsimus. Foto: Amrulqays Maarof / Pixabay

USA Riigidepartemangu tellitud raport hoiatab, et kiiresti arenev tehisintellekt võib kujutada endast katastroofilist ohtu rahvuslikule julgeolekule ning isegi inimkonnale tervikuna. Dokument «Tegevuskava täiustatud AI turvalisuse ja ohutuse suurendamiseks», millest esimest korda teatas ajakiri Time, soovitab USA valitsusel tegutseda kiiresti ja otsustavalt, sealhulgas võimalikult piirama arvutusvõimsust, mis on eraldatud kunstmõistuse treenimiseks, «või muidu riskime inimkonna väljasuremist ohustavate arengutega».

«Arvutusvõimsuse ja üldise tehisintellekti (AGI) tõusul on potentsiaal destabiliseerida globaalset turvalisust viisil, mis meenutab tuumarelvade tulekut,» kirjutatakse raportis.

Kuigi me pole veel jõudnud etappi, kus tehisaru mudelid suudaksid inimestega intellektuaalsel tasemel konkureerida (tuntud ka kui ülim tehisaru ehk Artificial General Intelligence, lühendatult AGI), on paljud asjatundjad hoiatanud, et see on vaid aja küsimus – me peaksime probleemist ette jõudma, lastes valitsustel sekkuda enne, kui on juba liiga hilja.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles