Saksa teadlased loovad kosmilist pealkuulamiskindlat sõnumisüsteemi

tehnika.postimees.ee
Copy
Tobias Vogl uurib koos rahvusvahelise teadlaste tiimiga eksperimentaalses seadistuses üksikute footonite allikaid, et luua kvantfüüsika omadusi kasutades täiesti pealtkuulamiskindlaid sidesüsteeme. Ülivõimsate kvantarvutite tulekul on nimelt praegused matemaatilised krüpteerimissüsteemid juba lahtimurtavad.
Tobias Vogl uurib koos rahvusvahelise teadlaste tiimiga eksperimentaalses seadistuses üksikute footonite allikaid, et luua kvantfüüsika omadusi kasutades täiesti pealtkuulamiskindlaid sidesüsteeme. Ülivõimsate kvantarvutite tulekul on nimelt praegused matemaatilised krüpteerimissüsteemid juba lahtimurtavad. Foto: Jens Meyer / Universität Jena

Kvantarvutite areng ja aina kasvav arvutusvõimsus võivad tulevikus aidata lahti murda praeguseid krüpteerimise ja salastamise süsteeme. Selle vältimiseks töötavad Müncheni tehnikaülikooli (Technical University of Munich – TUM) teadlased koos rahvusvahelise kollektiiviga uue krüpteerimistehnika kallal, mis kasutab suhtluse pealtkuulamise vältimiseks alusfüüsika põhimõtteid.

Teadustöö tulemused avaldati ajakirjas Advanced Quantum Technologies ja projekti QUICK³ raames käivitatakse peagi satelliidid, et kaitsta suhtlust mistahes pealtkuulamise eest väga pikkade vahemaade tagant.

Selle tehnoloogia aluseks on paljuski just need põhimõtted, mida on rakendanud Austria füüsik ja Nobeli preemia laureaat Anton Zeilinger: tegemist on Maa orbiitidel olevate tehiskaaslastega, mis suudavad Maale suunata kvantpõimitud osakeste paare ning nende abil üles ehitatud sidekanalid on praeguste teadmistega täiesti pealtkuulamiskindlad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles