Tehnilisi nippe laste kaitsmiseks internetis

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elioni infoturbejuht Aivo Jürgenson.
Elioni infoturbejuht Aivo Jürgenson. Foto: Elion
Elioni infoturbejuht Aivo Jürgenson tutvustab Tarbija24.ee`s tehnilisi turvameetmeid, mis aitavad vanemal last internetis varitsevate ohtude eest kaitsta.

Kuidas online-mänge blokeerida?

Enamasti töötavad online-mängud kas Java või Flashi peal ning üks võimalus nende kasutamise blokeerimiseks on Flash plugin ja Java pakett arvutist maha installida. Samas kaob nii ka võimalus Youtube`i videoid ja bännerreklaame klikkida, mis võib häirida vanemaid.

Teine võimalus on kasutada spetsiaalset nii-öelda lapseluku tarkvara, mis võimaldab  veebilehti filtreerida. Tarkvaras on olemas ka lehtede kategooria järgi lubamise/keelamise võimalus ja nõnda ei pea kõiki saite ükshaaval sisse toksima.

Kiiret internetiühendust nõudvate mängude puhul, nagu World of Warcraft, Everquest, Sims ja Secondlife on abi ka võrguühenduse kiiruse piiramisest - mängimine muutub niivõrd ebamugavaks, et laps loobub. 

Kuidas vältida viiruseid?

Enamlevinud viiruste vastu aitab uuendatud viirusetõrje tarkvara. Samas tuleb meeles pidada, et iga pakutav tarkvarajupp, mille nimes on sõna «antivirus», ei pruugi olla viirustõrje. Näiteks XP Antivirus 2008 on tegelikult pahatahtlik programm.

Lisaks on mõistlik arvutikasutust lubada tavakasutaja, mitte administraatori õigustega ja seda ka täiskasvanute puhul. Administraatori õigustega kasutajakontot võiks kasutada arvuti hooldamiseks, programmide lisamiseks/eemaldamiseks.

Kuidas hoiduda paroolide sattumisest võõra kätte?

Heausklikult võib laps võõrale anda oma isikuandmeid, arvutis olevaid ema-isa dokumente, pilte ja paroole. Selle ennetamiseks on parim lapsele selgitada, kuidas isiklike andmetega käituda, millal võib inimesi usaldada ja kuidas kindlaks teha, kellega internetis või telefonis suheldakse.

Samas on võimalik koduarvuti ka nõndaviisi seadistada, et paroole ei olegi vaja. Kasutada võib näiteks sõrmejäljelugejat või salvestada kasutatavate veebisaitide paroolid brauserisse.

Kõigi meetmete puhul tuleb vanemal siiski arvestada, et tehnilised piirangud ei pruugi olla 100-protsenti efektiivsed ning seda, et laps võib leida viisi nendest mööda minna. Seetõttu on tehnilistest meetemetest alati kasulikum lapsele ohtudest rääkida ja turvalist käitumist õpetada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles