KUNSTMÕISTUSE UUED MUSKLID Nvidia tõi välja maailma võimsaima tehisaru kiibi

tehnika.postimees.ee
Copy
Selline on Nvidia uue tehisintellekti kiibi nägu. See protsessor muudab praegused kunstmõistused vanakesteks ja lubab uutele suurusjärgu võrra paremat arvutusvõimsust.
Selline on Nvidia uue tehisintellekti kiibi nägu. See protsessor muudab praegused kunstmõistused vanakesteks ja lubab uutele suurusjärgu võrra paremat arvutusvõimsust. Foto: nVidia

Nvidia avalikustas sel nädalal oma uue ülinobeda tehisaru kiibi  Blackwell B200, mis suudab teatud ülesandeid täita 30 korda kiiremini kui selle eelkäija. See annab kunstmõistuse rakendustele täiesti uue hoo ja lubab hakata kasutama lahendusi, mis senised arvutid võhmale võtsid.

Blackwell B200 on ettevõtte võimsaim ühekiibiline GPU ehk graafikaprotsessor, millel on 208 miljardit transistorit. Nvidia väitel võib see vähendada tehisintellekti järelduste tegemise töökulusid (näiteks ChatGPT käitamine) ja energiatarbimist kuni 25 korda, võrreldes senise vanema graafikaprotsessoriga H100, mida kasutatakse valdkonnas palju. Ettevõte avalikustas ka GB200 ehk «superkiibi», mis ühendab kaks B200 kiipi veelgi parema jõudluse saavutamiseks.

Esmaspäeva pärastlõunal pidas peaettekande Nvidia tegevjuht Jensen Huang, öeldes, et vajame suuremaid graafikaprotsessoreid, kuna tehisintellekt suudab väga aplalt ära tarbida kõik senised arvutusvõimsused. Ta lisas, et Blackwelli platvorm lubab treenida triljoni parameetriga tehisintellekti mudeleid, mis muudavad tänapäeva generatiivsed tehisaru mudelid sellega võrreldes üsna algelisteks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles