Eesti tehnoloogiasektor valis aasta tegijad

tehnika.postimees.ee
Copy
ITL-i aastaauhindade saajad.
ITL-i aastaauhindade saajad. Foto: Joanna Jõhvikas

Eesti Infotehnoloogia ja Telekommunikatsiooni Liit (ITL) kuulutas välja IT-valdkonna aasta tunnustuse saajad. ITL-i Aasta Tegijaks 2023 sai Ericsson Eesti AS, Aasta Tegu 2023 on Rakendusuuringute Keskuse loomine. Aasta Idee 2023 on Tervisekassa pilveminek, Aasta Koostegu 2023 on IKT ettevõtete koostöös ellu viidud küberturvalisuse kampaania ning Aasta Läbimurdja 2023 tiitli sai kosmosetehnoloogia ettevõte Value.Space.

«ITL on üle 25 aasta tunnustanud sektori auhinnaga neid inimesi, kelle ideed, algatus või tegevus on oluliselt mõjutanud meie valdkonda Eestis või Eesti digiühiskonna arengut,» ütles ITL-i tegevjuht Doris Põld, «jälgime ise aasta jooksul sektori ettevõtete edulugusid ning anname võimaluse ka liidu liikmetele ja partneritele teha ettepanekuid, keda tunnustada. Lõpliku otsuse teeb ITL-i juhatus, sel aastal otsustati anda välja viis auhinda.»

Aasta Tegu 2023

ITL-i juhatus soovib tunnustada tehnoloogiasektori auhinnaga Aasta Tegu 2023 Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumi otsuse eest luua Eestisse Rakendusuuringute keskus (ülesanded AS-il Metrosert).

Doris Põld ütleb, et maailma riike võrreldes on selge, et need riigid, kes on edukamad teadussaavutuste rakendamisel ettevõtluses, on konkurentsivõimelisemad globaalselt. «Sellise keskuse loomine Eestis on märgiline samm, mis aitab teha suurema arenguhüppe teaduse ja ettevõtluse paremaks sidustamiseks ning võimaldab innovatsioonile avatud ettevõtetel koostöös keerukamaid ja kallimaid tooteid-teenuseid luues lisandväärtust ajas ainult suurendada.»

Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumi asekantsleri Sandra Särava sõnul on rakendusuuringute keskuse loomise visioon AS Metroserdis sillutada tee teadus- ja arendustegevuste ning ettevõtlussektori, eelkõige tööstuse vahel: «Oleme sügavalt tänulikud ITL-i juhatusele selle olulise tunnustuse eest. Rakendusuuringute keskuse kaudu püüame edendada koostööd teadlaste ja ettevõtete vahel, keskendudes peamiselt sellistele tulevikku vaatavatele valdkondadele nagu biorafineerimine, droonitehnoloogiad, autonoomsed sõidukid, vesinikutehnoloogiad ja terviseandmete kasutamine. Just neis valdkondades näeme suurimat potentsiaali Eesti majanduse jaoks, pakkudes platvormi, mis võimaldab teadusuuringute tulemuste skaleerimist tööstuslikuks kasutamiseks. Selline lähenemine mitte ainult ei edenda teadmistepõhist majandust, vaid loob ka uusi võimalusi meie ettevõtetele, aidates neil arendada keerukamaid ja kõrgema lisandväärtusega tooteid ning teenuseid.»

MKM-i innovatsiooni ja tehnoloogia osakonna juhataja Sigrid Rajalo ja majanduse ja innovatsiooni asekantsler Sandra Särav.
MKM-i innovatsiooni ja tehnoloogia osakonna juhataja Sigrid Rajalo ja majanduse ja innovatsiooni asekantsler Sandra Särav. Foto: Joanna Jõhvikas

Aasta Idee 2023

ITL-i juhatus soovis tunnustada tehnoloogiasektori auhinnaga Aasta Idee 2023 Tervisekassat pilvepõhisele andmete majutusele ülemineku eest.

«Avaliku sektori erapilve minek ehk see, et Tervisekassa andmekogu ja retseptikeskuse andmekogu läksid füüsilistelt serveritelt üle pilvepõhisele andmete majutusele, on viimase aja üks edumeelsemaid samme,» põhjendasb Põld, «see näitab uut mõtteviisi ja võiks olla ideena julgustav ja järgitav teistelegi avaliku sektori organisatsioonidele. Eraettevõtjate jaoks on riigiga koostöö väga tähtis, pilveteenused on üks väga selge valdkond, kus koos suudetakse luua suuremat väärtust lõppkasutajatele.»

Tervisekassa juhatuse esimehe Rain Laane sõnul on pilveteenusele üleminek Tervisekassas pikalt ette valmistatud muudatus, mis tagab võrdluses füüsilise serveriga parema turvalisuse, töökindluse ja majandusliku jätkusuutlikkuse.

Aasta Tegija 2023

ITL tunnustab tehnoloogiasektori auhinnaga Aasta Tegija 2023 Ericsson Eesti AS-i selle eest, et Ericssoni korporatsioon tegi geopoliitiliselt julge otsuse kehva majanduskliima ajal investeerida Tallinnasse uue põlvkonna tootmis- ja tehnoloogiakeskuse ehitamisse.

«Ericssoni Eesti üksuses aitab lisandväärtust luua üle 2000 targa töö tegija, pikalt on oldud Eesti üks suurima käibega, kõige konkurentsivõimelisem tööstusettevõte,» selgitab Põld. Loodav innovatsioonikeskus ühendab Eestis tegutseva elektroonikatöösturi sidevõrgu seadmete laborid, teadus-arendustegevuse, uute toodete tootmise ja kontorihoone.

«Kindlasti on sellel tuleviku tehasel oma mõju lisaks investeeritavale rahale ka Eestis tehtavale teadustööle, Eesti kui stabiilse investeerimiskeskkonna mainele, lisandväärtuse kasvatamisele ning majanduskeskkonnale üldisemalt,» ütles Põld.

Ericsson Eesti tegevjuht Sirli Männiksaar selgitas, et nende visioon on luua tuleviku tehnoloogiate ja targa tootmise tehas, mis pole mitte ainult digitaliseeritud, vaid keskkonnasõbralik ning jätkusuutlik.

«Ericsson Eesti on täna ka enamat kui tehas – oleme järgmise põlvkonna telekomitoodete arendusüksus, mille keskmes on innovatsioon ja tipptalendid. Oleme strateegilises rollis Ericssoni ülemaailmses tarneahelas, moodustades suure osa Ericssoni 5G toodete industrialiseerimisest,» ütles Männiksaar, «2023. aastal saime ka tunnustuse Eesti aasta konkurentsivõimelisima tööstusettevõttena. Tallinnas ongi põnevad tööstus 4.0 lahendused, Baltikumi ainus 5G stand-alone privaatvõrk ja maailmatasemel eksperdid uusimaid sidevõrguseadmeid aredamas klientidele üle kogu maailma. See kinnitabki Ericssoni otsust investeerida just Eestisse, ehitada järgmise põlvkonna nutikas tootmis- ja tehnoloogiakeskus Tallinna. Uus tehnoloogiakeskus annab täiendavat efektiivust, sest konsolideerime senised 4 asukohta ning loome uue innovatiivse keskkonna, mis on atraktiivne nii töötajatele, koostööpartneritele, klientidele ning investoritele.»

Ericsson Eesti AS tegevjuht Sirli Männiksaar ja juhatuse liige Marge Rehepapp
Ericsson Eesti AS tegevjuht Sirli Männiksaar ja juhatuse liige Marge Rehepapp Foto: Joanna Jõhvikas

Aasta Läbimurdja 2023

ITL-i juhatus tunnustas tehnoloogiasektori auhinnaga Aasta Läbimurdja 2023 idufirmat Value.Space, kes kaasas investeeringuna suvel 2,1 miljonit eurot.

«Eesti majanduse konkurentsivõime ja unikaalsus võiks toetuda uutele teadmistele ja süvatehnoloogilistele mudelitele,» ütleb Põld, «just sellist tulevikutehnoloogiat Value.Space pakubki, nad torkavad silma, sest on võtnud ette globaalselt tähtsa teema, mis on seotud kõigega meie ümber.»

Ettevõtte asutajate sõnul on satelliidi kaudu mahukaid kosmoseandmeid kasutades ja neid rikastades võimalik tuvastada muutuseid suurtes objektides, nagu näiteks tammid, settebasseinid, energia- ja tootmistaristu või nendes vahetus ümbruses. Value.Space on keskendunud muutuste leidmisele, mis võivad viidata ohtlikele riskidele konstruktsioonides.

Value.Space’i kaasasutaja Agu Leinfeldi sõnul loovad nad maailma suurimat infrastruktuuride alarmsüsteemi: «ettevõtte eesmärk on ära hoida kahjusid, mis tekivad aeglaselt toimuvate, aga suure mõjuga muutuste tulemusena. Meie töö aitab maailmal paremini toime tulla kliimamuutustest tuleneva täiendava stressiga nii looduslikele kui ka inimese loodud struktuuridele. Kliimamuutuste ja vananevate infrastruktuuride vastustust kannavad nii kindlustus- kui finantsturud. Tegelikult võime öelda, et läbi suurettevõtete aktsiate hinna on nende muutuste mõju tunda igale inimesele, kelle varad on näiteks mõnes pensionifondis. Ainus meetod seda kõike mitte kinni maksta on asuda uute tehnoloogiatega õnnetusi ennetama.»

Aasta Koostegu 2023

Esmakordselt andis ITL-i juhatus välja auhinna nimetusega Aasta Koostegu 2023, selleks sai IT ettevõtete vabatahtliku töö baasil ellu viidud kübertuvalisuse kampaania väike ja keskmise suurusega ettevõtetele.

«Küberkuritegevus on päris asi, millega kaasnevad reaalsed äririskid, kahjuks on küberrünnaku ohvriks sattunud ettevõtteid aina enam,» rääkis Põld, «ITL-i küberturbe nõukotta kuuluvate IT-ettevõtjate mure on, et oma tooteid-teenuseid digitaliseerides unustatakse enda haavatavus küberruumis. Kampaaniat ellu viies oli võimas näha, kui paljud liikmesettevõtted oma töötajate aega selleks annetasid, et Eesti teiste sektorite ettevõtjad oleksid oma äri kaitstes teadlikumad.»

ITL-i infoturbe nõukoja juhi Kalev Pihla sõnul tõid kampaanias osalenud ettevõtted esile sellise missiooni vajalikkuse ja aitasid kaasa pikaajalise programmi loomisele heade tavade raames. Programm keskendub IKT sektori koostöö edendamisele, teenuste turvataseme ühtlustamisele ja klientide jaoks lihtsustamisele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles