100 MILJARDIT Microsoft ja OpenAI ehitavad seninägematut hiigelarvutit, mis hakkab tehisaru treenima (1)

tehnika.postimees.ee
Copy
OpenAIsse on Microsoft juba investeerinud miljardeid, nüüd tahetakse koostöö viia uutesse kõrgustesse maailma kaugelt suurima serverikeskuse näol, mis majutab tehisaru treenivat superarvutit.
OpenAIsse on Microsoft juba investeerinud miljardeid, nüüd tahetakse koostöö viia uutesse kõrgustesse maailma kaugelt suurima serverikeskuse näol, mis majutab tehisaru treenivat superarvutit. Foto: Andre M. Chang / ZUMA Press / Scanpix

Kuulus tehisintellektifirma ja ChatGPT vestlusroboti looja OpenAI, mida on tugevalt rahastanud Microsoft, on oma suurinvestoriga plaanimas nüüd megaprojekti, mis senised arvutid kaugele selja taha jätab. Saja miljardi dollari (93 miljardi euro) eest hakatakse ehitama miljonite spetsiaalsete protsessoritega superarvutit, mille eesmärk on üks: hakata treenima tehisintellekti.

Arvuti saab valmis 2028. aastal ja kannab nime Stargate. Microsoft ja OpenAI pole lähemalt kommenteerinud, mida see endast kujutab, kuid väljaanne The Information on ettevõtte töötajate käest siiski üht-teist teada saanud: seade hakkab kasutama ilmselt eraldi välja töötatud protsessorit ning oma võrgutehnoloogiat. 

Samas märgib Futurism, et selliste tohutute investeeringutega muutub selles valdkonnas raha tagasiteenimine aina keerukamaks. Enamik ettevõtteid, sealhulgas Microsoft ja OpenAI on pakkunud tehisintellekti põhiteenuseid seni tasuta, mõnikord lisades täiustatud tasulise mudeli, nagu OpenAI ChatGPT Plus. Samas maksavad paljud juba niigi igasuguste kuutasuliste teenuste eest, alates Netflixist ja Spotifyst, ning raske on ette kujutada, et tehisaru oleks veel üks massiline teenus, mille eest igaüks on nõus lisaks midagi maksma.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles