NAFTAVABA LEND Jaapanis alustati vesinikku põletava reaktiivlennuki ehitamist

tehnika.postimees.ee
Copy
Milline Jaapani vesinikulennuk välja nägema hakkab, pole veel teada, kuid valitsuse ja erasektori ühise pingutusega peab see kümne aastaga valmis saama. Pilt on illustreeriv.
Milline Jaapani vesinikulennuk välja nägema hakkab, pole veel teada, kuid valitsuse ja erasektori ühise pingutusega peab see kümne aastaga valmis saama. Pilt on illustreeriv. Foto: Chevanon Photography / Pexels

Jaapan on avalikustanud oma järgmise põlvkonna kodumaise reisilennuki arendamise uue visiooni. Pärast viivitusi ja eelmisel aastal tekkinud probleeme, kui eraäri juhitud ettevõtmine katkestati, tähistab uus projekt riiklikku jõupingutust, mida veavad avalik ja erasektor koos. Vesinikulennuk püüab integreerida uusi keskkonnatehnoloogiaid, nagu vesinikkütus või hübriidelektrilised jõuallikad.

Jaapani majandus-, kaubandus- ja tööstusministeerium rõhutas ametlikus avalduses oma pühendumust lennutranspordisektori süsinikuneutraalsusele: «On oluline, et me loome järgmise põlvkonna lennukeid, toetudes tehnoloogiatele, kus Jaapanil on konkurentsieelis, samal ajal kaasa aidates lennutranspordi dekarboniseerimisele.»

AFP uudisteagentuuri andmetel esitas ministeeriumiametnik tööstusekspertidega kohtumisel eesmärgi muuta see lennuk tootmisküpseks pärast 2035. aastat. Selle ambitsioonika eesmärgi saavutamiseks tehakse järgneva kümne aasta jooksul tohutu investeering – 33 miljardit dollarit. See kulub reisilennuki uurimis- ja arendustegevuse rahastamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles