Ukrainlastel on nüüd pikamaa ründedroon, mis lendab 3300 km kaugusele (2)

tehnika.postimees.ee
Copy
Ukraina uus kaugmaadroon katab oma lennuulatusega suurema osa Venemaa lennubaasidest.
Ukraina uus kaugmaadroon katab oma lennuulatusega suurema osa Venemaa lennubaasidest. Foto: Lutš
  • Inertsiaalne tehisaru juhitav navigatsioon teeb drooni elektrooniliste relvade suhtes immuunseks.
  • Tegemist on Türgi Bayraktari laadse kaugmaalennukiga, mis tulistab rakette 10 km kaugusele.
  • Tabamisulatusse jäävad 80 Vene lennuväebaasi 99st, sealhulgas kaugpommitajate baas Murmanskis.

Ukraina inseneribüroo Lutš sai valmis uue kaugmaa mehitamata lennuvahendi Sokil-300, mille ulatusse jäävad nüüd, uue mootoriga, Venemaa arktilised baasid ja Siber, kuhu on osa pommitajaid varju veetud.

Ukraina uuendatud ründedroon suudab liikuda kuni 12 km kõrgusel. Juhtimiseks kasutatakse inertsiaalset seadet ja lasergüroskoope, mis ei sõltu GPS-häiretest. Selle lahenduse on välja töötanud Ukraina tootmisettevõte Arsenal.

Relvastusena kasutab droon rakette RK-10, R2-M ja RK-2P. Need suudavad tabada sihtmärke kuni kümne kilomeetri kaugusel.

Sokil-300 võib pardale võtta sünteetilise radari. Maapinna skaneerimise täpsus radariga viie kilomeetri kõrguselt on 30×30 cm. Drooni «silmadeks» on veel optoelektrooniline seade Barjer-V.

Ukrainas toodetud mootoriga AI-450T2 suudab lennumasin läbida kuni 1300 km, Austria Rotax 914 mootoriga aga võib tööraadius ulatuda juba 3300 kilomeetrini. Ukraina mootoriga on lennukiirus 580 km/h, Austria mootoriga pikamaalennul kuni 210 km/h.

Ukraine Battle Map ütleb oma Xi sotsiaalmeediakanali postituses, et 300 kg kandevõimega uus droon oleks võimeline lendama 80 Venemaa peamise õhuväebaasini 99st, sealhulgas Murmanskis asuvasse kaugpommitajate baasi.

Sokil-300 pikkus on 8,5 meetrit, tiibade ulatus 14 meetrit, maksimaalne lennukõrgus 12 km.

Venemaa sissetungi alguses kasutas Ukraina edukalt Türgi droone Bayraktar TB2, mille sarnane on ka see uus lennuvahend, kuid Vene õhutõrje tuli nendega lõpuks toime ja praegu pole Türgi mehitamata lennuvahendeid teadaolevalt enam kaua kasutatud, kirjutab Bulgarian Military. Samuti pole rohkem kuulda olnud Türgi mõne aasta tagusest plaanist rajada Ukrainasse Bayraktari droonitehas, kuid ilmselt on teadmistepõhist koostööd siiski tehtud.

Esimesed kaadrid Sokil-300st ilmusid Internetti juba 2020. aastal:

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles