Loodusfotograaf Remo Savisaar soovitab, kuidas nutitelefoniga kevadet jäädvustada

Copy
Tuntud loodusfotograaf soovitab: mine loodusesse pildistama ja saad head pildid, kui jälgid mõnd lihtsat soovitust.
Tuntud loodusfotograaf soovitab: mine loodusesse pildistama ja saad head pildid, kui jälgid mõnd lihtsat soovitust. Foto: Remo Savisaar

Uuemad nutitelefonid on väga võimekad ning igaüks on suuteline päris hästi loodust jäädvustama ja tehtud kaadreid sõpradega jagama. Auhinnatud Eesti loodusfotograaf Remo Savisaar jagab nippe, kuidas igaüks tärkavat kevadloodust võimalikult paremini fotole püüda saaks.

«Looduse pildistamine on väga mõnus ja mediteeriv tegevus, sest selleks tuleb aega võtta. Ei saa läbi metsa tormata, tuleb astuda teerajalt paar sammu kõrvale, võtta hoog maha ja märgata,» kirjeldab Savisaar looduse pildistamise üldisi põhimõtteid.

Vaata ringi ja leia, mis sind köidab

Fotograafia on märkamise kunst, mis tähendab, et erinevaid objekte tuleb vaadata ja otsida nendest just seda detaili, mis pilku köidab. Seega tuleb võtta looduses käies aeg maha.

Äkki kasvavad näiteks kaks puutüve koos maast välja ja meenutavad kellegi jalgu. Seejärel leida detaile, mida näidata, ja mõelda, kuidas seda kujutada, sest objekte ei pea üldse näitama nii, nagu need tegelikkuses on. Pilti ja maailma võib näidata ka tagurpidi.

Katseta erinevaid režiime ja vaatenurki

Kui objekt on valitud, tuleks proovida erinevaid režiime ja võttenurki. Näiteks tärkava taime pildistamiseks tasuks proovida liikuda nutitelefoniga taime tasandile või keerata telefon tagurpidi, nii et kaameraläätsed on justkui vastu maad. Nii saab võimalikult madala võttenurga, mis pildil kohe eristub.

«Režiimidest soovitan proovida kõiki optilisi läätsi (0,6x, 1x, 5x) ning kasutada ka portreevõtet, mis tausta häguseks teeb ja subjekti fookusesse toob. Kui tehnilisemalt rääkida, siis võiks lülitada sisse HDRi, mis loob foto just sellisena, nagu palja silmaga näha on – nutitelefon teeb selleks mitu pilti ning kleebib need kokku, andes tõetruu tulemuse,» soovitab Savisaar.

Foto: Remo Savisaar

Seda tuleks kasutada just väga keerukates valgusoludes, näiteks päikesetõusu või -loojangu puhul, soovitab loodufotograaf: «Olen ise Samsung Galaxy S24 Ultra kasutaja ning eriti detailseks ja isikupäraseks fototöötluseks kasutan Expert Raw' programmi, aga see on väga tehniline ning tavaline fotohuviline saab ka automaatsätetega imelised fotod kätte.»

Samuti tasuks proovida mängida säritusega, mis võib üllatavalt palju fotot mõjutada. Selleks on kaameravaates ekraanil olemas särituse liugur, mida võib tumedamaks liigutada ja seetõttu väga laheda foto luua.

Särituse liugur avaneb, hoides näppu ekraanil – tekib ring ja selle ülal kriips, mille keskel on päike – liigutades päikest vasakule, saab pilti alasäritada ja vastupidi.

Suumida või mitte?

Foto: Remo Savisaar

«Minu soovitus on suumi kasutada, pilt tuleb väga hea, seda saab sõpradega jagada ning emotsioon on jäädvustatud,» annab Savisaar nõu, «küll aga pole ühte kindlat reeglit, vaid tuleb proovida erinevate optiliste läätsedega, kas 1x või 5x optiline suum. Kui aga taimed on metsas, kus ümberringi on puud, siis võiks proovida ka kalasilma võimalust ehk 0,6x suumi.»

Kuidas linde ja loomi pildile saada?

Metsikus looduses loomi pildistada on päris keeruline ning ilma suumita praktiliselt võimatu. Metsas peaks kasutama 10x suumi ning ikkagi on tegemist rohkem keskkonna pildiga kui lähivõtte kaadriga.

Küll aga tasuks minna loomi pildistama parki või loomaaeda, kus neile üpris lähedale pääseb ja fotole jäädvustada saab.

Mine lihtsalt pildistama!

Kui tärkavat loodust ja esimesi rohelisi taimi jäädvustada, tuleb neid pildistada suurelt ja lähedalt, mitte üldplaanis. Seejärel tuleb mõelda läbi kompositsioon ja paigutus, kas pildistada otse ülevalt alla jne.

Foto: Remo Savisaar

Kindlasti tuleks pilte teha pigem rohkem kui vähem ning kontrollida, kas need said teravad. Selleks peab suumima galeriis mobiiliekraanil fotole sisse ja vaadata see üle.

Nutitelefon on väga hea optikaga ning kui sisse suumides on terav, siis võib vabalt trükkida foto ka paberile, samuti saab seda sotsiaalmeedias jagada. Ka natuke ebaterav pilt näeb veebis veel ka väga hea välja.

Kui on võimalik, kasuta päästikuna muud lahendust, näiteks Samsungil on S Peni puutepliiats või nutikell, viimane pakub ka eelvaadet pildina kella sihverplaadil. Esiteks saab nii värinavabama pildi ning teiseks annab see võimaluse panna kaamera maha, viibides ise eemal ja oodates pelglikku looma või lindu sobivasse kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles