Ukraina purustatud elektrivõrku hakatakse taastama ja juhtima tehisaruga

tehnika.postimees.ee
Copy
Ukraina elektritaristut brutaalselt pommitav Venemaa on suutnud tekitada riigis suuri ja ohtlikke elektrikatkestusi. Kuidas elektrivõrgud sellises olukorras paremini vastu peaksid, selle juhtimiseks ehitavad Ukraina, Poola ja Soome teadlased NATO toetusel tehisintellekti lahendust R-GRID.
Ukraina elektritaristut brutaalselt pommitav Venemaa on suutnud tekitada riigis suuri ja ohtlikke elektrikatkestusi. Kuidas elektrivõrgud sellises olukorras paremini vastu peaksid, selle juhtimiseks ehitavad Ukraina, Poola ja Soome teadlased NATO toetusel tehisintellekti lahendust R-GRID. Foto: OLEG PETRASJUK / EPA / SCANPIX
  • Projekt on toetatud NATO teadusprogrammi «Rahu ja turvalisus» kaudu.
  • R-GRID toob tehisintellekti elektriliinide turvalisust tagama ja hoiab võrgu töös.
  • Koostööd Venemaa agressioonis hävitatud liinide taastamiseks teevad Ukraina, Poola ja Soome.

Rahvusvahelise koostööprojektiga R-GRID, kuhu kuuluvad Ukraina, Poola ja Soome teadlased, hakatakse arendama uutmoodi tehisintellekti vahendit elektriliinide süsteemide kaitsmiseks rünnakute ja katkestuste vastu. Projekt keskendub 2023. aastal NATO-Ukraina ühise teadus- ja keskkonnakoostöö töörühma poolt tuvastatud koostöö prioriteetidele, pakkudes lahendusi Ukraina praegustele ja tulevastele vajadustele elektrisüsteemi käigushoidmiseks.

Projekti konsortsiumi kuuluvad Poola Rahvusliku Turvalisuse Ühing, Ukraina Tuleviku Instituut, IDEAS NCBR ja Soome Laurea Rakenduskõrgkool (Laurea University of Applied Sciences).

Lahendusel on rahvusvahelise turvalisuse mõõde

Venemaa agressioon Ukraina vastu on tõstnud küll teadlikkust ohtudest Euroopa energiajulgeolekule, kuid lahendusi pole olnud piisavalt. See ajendas tegema riskianalüüsi elektrisüsteemi nõrkade kohtade tuvastamiseks.

«R-GRIDi projektis hakataksegi rahvusvahelise teadlaste rühmaga ehitama vahendeid elektriliini kriitiliste elementide tuvastamiseks ning nende vastupidavuse ja stabiilsuse suurendamiseks,» ütles Maciej Kluczyński, Poola Rahvusliku Turvalisuse Ühingu president ja NATO-projekti direktor.

Ukraina tuletõrjujad kustutavad Vene raketi tekitatud tulekahju elektrialajaamas 22. märtsil. Harkivi lähistel on pihta saanud olulised taristuehitised, mis on tekitanud suuri elektrikatkestusi. Üsna raske on olnud elektrivõrku selliste rünnakute eest kaitsta, kuid teadlased loodavad nüüd tehisaru abile lahenduse leidmisel.
Ukraina tuletõrjujad kustutavad Vene raketi tekitatud tulekahju elektrialajaamas 22. märtsil. Harkivi lähistel on pihta saanud olulised taristuehitised, mis on tekitanud suuri elektrikatkestusi. Üsna raske on olnud elektrivõrku selliste rünnakute eest kaitsta, kuid teadlased loodavad nüüd tehisaru abile lahenduse leidmisel. Foto: Yakiv Liashenko / AP / Scanpix

Venemaa rünnakud Ukraina elektriinfrastruktuurile on tekitanud tõsiseid kahjustusi, põhjustades elektrivarustuse katkestusi ja elektrisüsteemi ebatüüpilist töötamist. Taastamismeeskonnad teevad pidevalt pingutusi võrgu funktsionaalsuse taastamiseks, samas kui haruldasema varustuse puudus on kriitiline.

Sellepärast on Ukraina elektrisüsteemi sünkroniseerimine Euroopa riikide süsteemidega oluliselt kaasa aidanud võrgu stabiliseerimisele.

«Siiski on vaja täiendavaid uusi lahendusi, et süsteemid oleksid erinevat tüüpi rünnakute suhtes vastupidavamad,» ütles Ukraina Tuleviku Instituudi energia programmi direktor ja partnerriigi projekti direktor dr Andrian Prokip.

Tehisaru kaitseb rikete ja suurte katkestuste vastu

Energiasüsteemid on mitmesuguste rünnakuvormide suhtes üsna haavatavad, kuna elektriliinid asuvad raskesti ligipääsetavates kohtades ja kõike ei ole võimalik mitmekordselt dubleerida. R-GRIDi simulaatori ülesanne on strateegiliste otsuste toetamine elektriliini kriitiliste komponentide tuvastamisel ja energiataristu elementide arendamise modelleerimisel, selgitas IDEAS NCBRi «AI for security» uurimisrühma juht ja R-GRIDi projekti kaasdirektor dr Tomasz Michalak.

R-GRID kasutab tehisintellekti oluliste sektorite elektrikatkestuste või täielike elektrikatkestuste ärahoidmiseks. See arvestab nii traditsioonilisi kui ka taastuvaid energiaallikaid.

Soome on samuti oma elektrivõrgu pärast mures

Aprillis möödub aasta Soome NATO liikmestaatuse saavutamisest. Soomel on samuti pikk piir Venemaaga ning kaks veealust energiaühendust Eestiga, mille elektrisüsteem, nagu ka Leedu ja Läti oma, on tihedalt seotud Venemaa süsteemiga.

Ukraina sõda on näidanud, et energia infrastruktuur on üks Venemaa rünnakute peamisi sihtmärke. Seega aitab R-GRIDi projekt parandada NATO liitlasriikide ja partnerriikide energiaturvalisust, rõhutab dr Päivi Mattila, kes on Laurea Rakenduskõrgkooli turvalisusuuringute programmi direktor ja projekti kaasdirektor.

R-GRIDi projekti viib ellu rahvusvaheline konsortsium, mida juhivad Maciej Kluczyński (NATO riigiprojekti direktor, Poola Rahvusliku Turvalisuse Ühing), dr Andrian Prokip (partnerriigi projekti direktor, Ukraina Tuleviku Instituut), dr Tomasz Michalak (kaasdirektor, IDEAS NCBR Sp. z o. o.), dr Päivi Mattila (kaasdirektor, Laurea Rakenduskõrgkool). Projekt kestab kaks aastat ja avab tee R-GRIDi praktiliseks rakendamiseks ja kasutamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles