TEHISARU EKSPERT SELGITAB Mis on suured keelemudelid ja kuidas neid kasutada? (1)

tehnika.postimees.ee
Copy
Tehisaru asjatundja Olari Tõnison soovitab: kui kasutusel on väga tundlikud isikuandmed, võiks neid hoida oma serveris ilma välise ligipääsuta. Kiirelt ja odavalt saab aga kasutusele võtta mõne tuntud keelemudeli, näiteks ChatGPT, kuid see tegutseb pilves.
Tehisaru asjatundja Olari Tõnison soovitab: kui kasutusel on väga tundlikud isikuandmed, võiks neid hoida oma serveris ilma välise ligipääsuta. Kiirelt ja odavalt saab aga kasutusele võtta mõne tuntud keelemudeli, näiteks ChatGPT, kuid see tegutseb pilves. Foto: Erakogu

«Paljudel ettevõtetel on tohutult suured andmekogud, mille võimalused on kasutamata. Suurte keelemudelite (Large Language Model ehk LLM) oskuslik rakendamine aitab aga arendada ettevõtete tegevust ning tugevdada  turupositsiooni,» leiab hiljuti Net Groupiga ühinenud tarkvaraarenduse butiigi Outl1ne juht Olari Tõnison. Ta selgitab, millised keelemudelid millisteks juhtudeks sobivad.

LLM-ide võime töödelda suures koguses tekste ja andmeid muudab selle kasulikuks erinevate ülesannete automatiseerimisel ja täiustamisel – andmeotsingutest ja aruannetest kliendipäringutele vastamiseni, mis tavaliselt nõuavad rohkelt aega ja inimressurssi, mille pärast paljud tööülesanded on Tõnisoni sõnul nüüd lihtsamani tehtavad.

Tõnison lisas, et on ettevõtteid, kes saaksid oma tegevusvaldkonnast lähtuvalt kasutusse võtta pilvepõhiseid keelemudeleid, aga ka neid, kes peaksid äririskide maandamiseks eelistama majasiseseid lokaalsed keelemudeleid: «siin tasub esmalt hinnata, millised on ettevõtte ressursid, vajadused, andmete tundlikkus ning ettevõtte IT-oskuste tase.»

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles