TSENSUUR Tehti kindlaks, millest tehisarud rääkida ei taha (2)

tehnika.postimees.ee
Copy
Nii nagu xAI looja Elon Musk lubas, on nende arendatud vestlusrobot Grok kõige vabameelsem. Kuulsaim tehisaru ChatGPT on tsensuurilt keskmiste seas ja paljud teised vestlusrobotid matkivad selle taset.
Nii nagu xAI looja Elon Musk lubas, on nende arendatud vestlusrobot Grok kõige vabameelsem. Kuulsaim tehisaru ChatGPT on tsensuurilt keskmiste seas ja paljud teised vestlusrobotid matkivad selle taset. Foto: Dado Ruvic / Reuters / Scanpix

Kui küsid vestlusrobotilt midagi, siis selgub, et pärida ei võigi päris kõike: osadel teemadel tehisaru lihtsalt ei vasta. Väljaanne Gizmodo uuris, mida kõnerobotid end kõige enam tsenseerivad.

Kui 2022. aastal OpenAI oma tehisarul põhineva vestlusroboti avalikkuse ette lasi, ei saanud nad veel täpselt aru, milline Pandora laegas avanes. ChatGPT miljardid vestlused jõudsid tundlike teemadeni ja jagasid ohtlikku sisu, kuni vestlusroboti loojad masinale kiirelt päitsed pähe panid. OpenAI ja ka teised tehisintellekti arendajad on oma mudeleid hoolega tsenseerinud ja teatud teemadel enam tehisarult vastuseid kätte ei saa, kui just ümber nurga ei küsi.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles