JÄÄBKI TÖÖLE See imeline akupank pole viie aasta jooksul veel üldse mahtu kaotanud

tehnika.postimees.ee
Copy
See kontiner sisaldab tohutus koguses energiat. Laadmistsükleid peab uus akutehnolooga vastu 15 000 korda, seega teatud aktiivse kasutuse korral jätkuks akust paarikümneks aastaks, lubab Hiina akutootja.
See kontiner sisaldab tohutus koguses energiat. Laadmistsükleid peab uus akutehnolooga vastu 15 000 korda, seega teatud aktiivse kasutuse korral jätkuks akust paarikümneks aastaks, lubab Hiina akutootja. Foto: CATL

Hiina suurim akupankade tootja CATL surus merekonteinerisse pöörase hulga energiat - 6,25 MWh. Nüüd, viis aastat hiljem selgus, et see maht pole vahepeal kadunud kuhugi, uus akutehnoloogia ei kahane aja jooksul nagu senised patareid.

Konteineris asuv akujaam TENER on natuke nagu Tesla Megapack, kuna see on suur akupakett, mis on paigutatud metallkasti, mis on mõeldud vahelduvatest taastuvatest energiaallikatest, nagu päike ja tuul, saadava energia salvestamiseks.

CATL-il on õnnestunud mahutada 6,25 MWh L-seeria pikaealisi liitiumraudfosfaatpatareisid n-ö 20-jalasesse merekonteinerisse, mille energiatihedus on 430 Wh/L (Tesla Megapacki võimsus on vaid 3,9 MWh). Väidetavalt tähendab see eelmiste lahendustega võrreldes 30% energiatiheduse kasvu, mis peaks tähendama väiksemat jalajälge uute akujaamade paigaldamisel või rohkem energiat olemasolevate salvestusjaamade jaoks. Ühtlasi ontgemist maailma kõige energiuatihedama akuga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles