Vaikselt ja ülehelikiirusega: nii väidavad hiinlased oma uue laseril töötava allveelaeva kohta

tehnika.postimees.ee
Copy
Hiina teadlaste arendatav uus lasermootor võib panna allveelaevad hääletult ja ülehelikiirusel liikuma, mis on halvendanud USA suhteid Harbini ülikooliga. Pilt on illustreeriv.
Hiina teadlaste arendatav uus lasermootor võib panna allveelaevad hääletult ja ülehelikiirusel liikuma, mis on halvendanud USA suhteid Harbini ülikooliga. Pilt on illustreeriv. Foto: MARK SCHIEFELBEIN / AFP / Scanpix

Harbini inseneriülikooli (Harbin Engineering University) teadlased Hiinas on välja töötanud uue lasereil toimiva jõuallika tehnoloogia, mis võib tulevikus aidata Hiina Rahvavabastusarmeel ehitada vaikseid, ent ülikiireid allveelaevu. Lõuna-Hiina hommikulehe South China Morning Post uudise põhjal võiks see tehnoloogia liigutada ka veealuseid rakette ja torpeedosid.

Laseri jõul toimiva veealuse mootori kontseptsioon pole siiski päris uus. Jaapani teadlased kaalusid seda esimest korda juba üle kahekümne aasta tagasi.

Tehnoloogia töötab põhimõtteliselt üsna lihtsalt. Laserid tekitavad vees plasma, mida kasutatakse plahvatuslaine tekitamiseks. See laine omakorda liigutab alust või relvasüsteemi edasi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles