Eestlaste koroona-aja leiutis sai heakskiidu mainekatelt Euroopa teadlastelt

tehnika.postimees.ee
Copy
Õhku puhastav seade tekitab kasutaja ette õhukardina, mis ei lase allergeene ligi.
Õhku puhastav seade tekitab kasutaja ette õhukardina, mis ei lase allergeene ligi. Foto: Respiray

Teadusportaalides PubMed ja Allergologie Select ilmunud teadusartiklite kinnitusel kaitseb eestlaste loodud Respiray Wear A+ seade märkimisväärselt õhus leviva õietolmu, tolmulestade ja kassi allergeenide eest ning on tõestanud end ravimivaba lahendusena, mis vähendab sümptomeid tõhusamalt kui enamik turul olevaid allergiaravimeid.

Berliinis rohkem kui aasta tagasi tehtud kliinilises katses osales kokku 101 patsienti, 23 neist olid tundlikud kaseõietolmu, 37 tolmulestade ja 41 kassikarva allergeenide suhtes. Kokkupuude allergeenidega toimus kahe 60-minutilise sessiooni vältel, millest esimesel nad ei kasutanud Respiray Wear A+ seadet ja teisel katsel kasutasid.

Iga kümne minuti järel paluti patsientidel hinnata oma sümptomeid ja iga 30 minuti järel hinnati patsientide heaolu, hingamisvõimekust ja kopsufunktsioonide parameetreid.

Euroopa allergiauuringute keskuse (ECARF) ja Berliinis asuva Charité ülikooli haigla allergoloogia instituudi teadlaste sõnul täheldati Respiray Wear A+ seadme kasutamisel allergiasümptomite vähenemist ja seda allergeenide tüübist sõltumata.

Kaseõietolmu allergeenidega kokkupuutel vähenesid sümptomid 49 protsendi võrra, efekt oli aga suurim kassikarva allergeenide suhtes tundlikel patsientidel, kelle hulgas täheldati koguni 60 protsendi sümptomite taandumist.

Kaelas kantav seade olevat tõhusam kui enamik allergiaravimeid.
Kaelas kantav seade olevat tõhusam kui enamik allergiaravimeid. Foto: Respiray

Eelmisel aastal turule tulnud Respiray Wear A+ toimib lihtsal põhimõttel: kaelas kantav kerge seade võtab õhu, eemaldab filtri abil seal leiduvad allergeensed osakesed ning suunab puhtama õhu kasutaja nina- ja suupiirkonda. Seadme unikaalne ülesehitus on toonud elukvaliteedi tõusu ka neile patsientidele, kes suukaudseid allergiaravimeid manustada ei saa. Respiray Wear A+ on saanud sertifikaadi Euroopa allergiauuringute keskuselt ECARF ja tunnustuse Eesti Allergialiidult.

Allergilisele nohule viitavad rohke vesine eritis ninast, ninasügelus, aevastamine, kipitustunne ninas, ninakinnisus ning lõhna- ja maitsetundlikkuse häired. Peale selle võivad muret valmistada sügelevad, punased ja turses silmad ning tekkida pisaravool.

Maailma allergiaorganisatsiooni andmeil kimbutab õietolmust, tolmulestadest ja hallitusseente eostest põhjustatud allergiline nohu 400 miljonit inimest maailmas. Eestis puudutab probleem 15–20 protsenti elanikkonnast.

Tegemist on Eesti terviseidu teise tootega. Kaks aastat tagasi tõi Respiray turule innovaatilise kaela ümber kantava koroonaviiruse osakesi ja baktereid hävitava õhupuhasti, mis on pälvinud mitu rahvusvahelist innovatsiooniauhinda.

Respiray investorite ringi kuuluvad Indrek Neivelt ja Jaan Tallinn.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles