NUTISÕLTUVUS Üle pooltes Eesti peredes on õhtusöögi ajal nutitelefonide kasutamine keelatud

tehnika.postimees.ee
Copy
Lapsele ostetakse nutitelefon, et kontakti hoida, kuid selle liigne kasutamine kipub probleemiks muutuma.
Lapsele ostetakse nutitelefon, et kontakti hoida, kuid selle liigne kasutamine kipub probleemiks muutuma. Foto: Samsung

Norstati uuringust selgus, et kuigi nutitelefon on saanud peaaegu iga nooruki lapsepõlve normaalseks osaks, väärtustatakse perekeskset nutivaba aega endiselt väga kõrgelt. Telefone soetatakse lastele enamasti alles esimesse klassi astudes ning nutiseadme ostu põhjuseks on peamiselt pereliikmetega suhtlemise võimalus.

Samsungi tellitud Norstati uuringus osalenud lapsevanematest 82 protsenti tõi lapsele telefoni ostmise põhjusena välja kontakti hoidmise võimaluse.

«Nutiseadmed aitavad meie igapäevaelu lihtsamaks muuta ja see on ka peamine põhjus, miks soetatakse lastele telefone alles siis, kui on koolimineku aeg. Võimalus oma lapsele helistada, sõnumeid saata või tema asukohta jälgida aitab vähendada lapsevanema muret ning loob lapsele turvatunde, sest kõik pereliikmed on vaid kõne kaugusel,» sõnas Samsung Eesti koolitusjuht Alari Pennar.

Teise olulise aspektina toodi välja ligipääs hariduslikele rakendustele ja veebilehtedele ehk nii saab laps endale sobival ajahetkel hoida oma hinnetel ja kodutöödel silma peal – sellega oli nõus 67 protsenti vastanutest.

Lisaks leidsid 54 protsenti vastanutest, et telefon aitab sotsiaalsele arengule kaasa ning võimaldab lapsel oma sõpradega suhelda ja 52 protsenti soetavad oma võsukesele telefoni õppetöö toetamise eesmärgil.

Natuke vähem kui pooled lapsevanematest arvavad, et telefon aitab kaasa lapse iseseisvuse ja vastutustunde arengule (41 protsenti) ning nutiseade on ka populaarne asukoha jälgimise vahend, mida märkis oluliseks 40 protsenti vastanutest.

Pennari sõnul saab igaüks oma lapse nutitelefoni enda soovidele vastavalt kohandada: «Tänapäeva nutiseadmed võimaldavad igal lapsevanemal oma vajaduste järgi lapse nutikasutust jälgida või kontrollida. Asukoha jälgimine on üks suurepärastest lahendustest, kuid rakenduse Google Family Link abil saab määrata ka erinevatele rakendustele ajalist piirangut või blokeerida lapse telefonis ebasobivad veebiIehed.»

Lisaks erinevatele funktsioonidele ja rakendustele, mis aitavad lapse nutikasutust kontrolli all hoida, on suures osas peredes paigas ka n-ö nutivabad traditsioonid, et noorukid virtuaalmaailma liialt ära ei kaoks. Näiteks 55 protsendil vastanutest kehtib kodus reegel, et õhtusöögilauas telefone ei kasutata. Natuke alla poole lapsevanematest ehk 49 protsenti leiab, et kindlasti peaks koos aega veetma ka väljaspool ekraane ehk korraldatakse perekondlikke lauamänguõhtuid või minnakse õue loodust nautima.

«Nutiseadmeid tuleks lapsele tutvustada kui ägedat võimalust oma lähedastega suhelda ja põnevat infot otsida ning kindlasti tuleb piiride seadmisel selgitada, mis põhjusel sellised reeglid kehtestatud on. Kui neid otsuseid tehakse üheskoos, tunneb laps ennast kaasatuna ning ka reegleid järgitakse meelsamini,» sõnas Pennar.

Uuringus küsitleti 2024. aasta märtsis kokku 510 Eesti inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles