Taaskasutatav liim - mis see veel on?

tehnika.postimees.ee
Uuendatud 19. mai 2024, 15:19
Copy
NTU meeskond lõi kujumäluga polümeerid, nutikad materjalid, mis suudavad oma varasemaid vorme «mäletada» karvataoliste fibrillide kujul.
NTU meeskond lõi kujumäluga polümeerid, nutikad materjalid, mis suudavad oma varasemaid vorme «mäletada» karvataoliste fibrillide kujul. Foto: Nanyangi tehnikaülikool

Nanyangi tehnoloogiaülikooli (Nanyang Technological University ehk NTU) teadlased Singapuris on välja töötanud nutika, korduvkasutatava adhesiivi, mis on enam kui kümme korda tugevam kui geko jalgade haare selle all oleva pinnaga. See avab uusi võimalusi ülinakkuvate liimide ja haardeseadmete arendamiseks, mis suudavad kanda raskeid koormaid nii karedatel kui ka siledatel pindadel.

NTU uurimisrühmal, mida juhib professor K Jimmy Hsia, on õnnestunud maksimeerida nutikate adhesiivide nakkuvust, kasutades kuju mäletavaid polümeere. Need materjalid haakuvad ja eralduvad vajadusel lihtsalt, kui neid kuumutada.

Uurimustöö, mis avaldati äsja ajakirjas National Science Review, kirjeldab läbimurret nakkumise vallas, kujundades kuju mäletava polümeermaterjali juuksekarva sarnasteks fibrillideks.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles