Mesilased õpetavad autosid isejuhtivateks

tehnika.postimees.ee
Copy
Mesilased on anduritest ja närvivõrkudest kubisevad keerukad süsteemid, leidsid insenerid, ja just nende pealt saab sellepärast väga hästi õppida ka isejuhtivate autode tegemist. Pilt on illustreeriv.
Mesilased on anduritest ja närvivõrkudest kubisevad keerukad süsteemid, leidsid insenerid, ja just nende pealt saab sellepärast väga hästi õppida ka isejuhtivate autode tegemist. Pilt on illustreeriv. Foto: Ted Erski / Pixabay

Viimase kümne aasta jooksul on insenerifirma Opteran meeskond süvenenud putukate aju toimimise mõistmisse. Nad on uurinud, kuidas putukad näevad, liiguvad ja maailmale reageerivad. Selle järgi saab hakata looma ka inimese jaoks vajalikke tehnosüsteeme.

Nüüd on need avastused muudetud algoritmideks, mida nimetatakse «looduslikuks intelligentsuseks». Insenerid usuvad, et see võib täielikult muuta ka masinate autonoomset toimimist, tehes selle praktilisemaks ja tõhusamaks.

«Putukad, nagu näiteks mesilased, omavad võrreldes inimese 86 miljardi neuroniga palju vähem, umbes miljon neuronit, kuid samas on neil kõik kesksed (juhtimis)süsteemid  olemas,» ütles Opterani tegevjuht David Rajan väljaandele The Engineer, «nad näevad maailma, lokaliseerivad end ruumis ja suudavad isegi navigeerida kuni 10 kilomeetrit, tarbides vaid mikrovatte võimsust. Kui soovid näha tipptasemel autonoomiat, ära vaata Californiasse (isejuhtivate autode paradiisi, toim.), vaata aeda.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles