Päevatoimetaja:
Kaido Einama

HÕLJUB NAGU PÖÖRANE Uus sõjalaev liugleb kiirelt vee peal, aga see pole tavaline õhkpadi

Copy
See uutmoodi sõjalaev kasutab ära ekranoplaani ehk lauguri ja hõljuklaeva häid omadusi, libisedes kiirelt ja takistusteta vee kohal.
See uutmoodi sõjalaev kasutab ära ekranoplaani ehk lauguri ja hõljuklaeva häid omadusi, libisedes kiirelt ja takistusteta vee kohal. Foto: Textron Systems

Kaitsetööstuse valdkonnas tegusev USA ettevõte Textron Systems toob turule uue nn SECAT (Surface Effect Cargo Amphibious Transport) tehnoloogia, mis annab sootuks uue taseme mitmesugusteks sõjaväega seotud tegevusteks vee peal.

Üle 50 aasta meresõidukite kallal töötanud Textron Systems katsetas pinnaefekti kasutava nii-öelda liugleva laeva (Surface Effect Ship e. SES) tehnoloogiat, mida saab kasutada suurema võimsuse pakkumiseks, mida traditsioonilised ühekerelised (monohulls) laevad ei suuda tavaliselt sõjaväele pakkuda. Laev liigub vee kohal, vähendades niimoodi takistust.

Uue SECAT disainiga saab pakkuda rikkalikult erinevaid logistilisi võimekusi, mis on vajalikud mereoperatsioonide jaoks nii madalas vees kui isegi kalda ääres.

Tagasi üles