Europoli kodulehele murti sisse, häkker väidab, et näppas salastatud dokumente (2)

tehnika.postimees.ee
Copy
Europoli peakorterist Haagis kommenteeriti rünnakut, et tuumiksüsteemidele ja väga olulistele andmetele siiski ligi ei saadud. Sissemurdja on aga juba avaldanud esimesed näidised näpatud andmetest.
Europoli peakorterist Haagis kommenteeriti rünnakut, et tuumiksüsteemidele ja väga olulistele andmetele siiski ligi ei saadud. Sissemurdja on aga juba avaldanud esimesed näidised näpatud andmetest. Foto: Piroscha van de Wouw

Häkker hüüdnimega IntelBroker tungis eile sisse Europoli ekspertide platvormi (EPE) veebisaidile, mis loo ilmumise ajal polnud veel korda saanud. Sissemurdja väidab, et on varastanud muuhulgas ka salastatud dokumente, millel märge «ametkondlikuks kasutamiseks».

Ründaja avaldas Breach Forumsis, kus jagatakse teateid oluliste sissehäkkimiste kohta teateid, et müüb «kogu Europolile kuuluva andmelekke». 

Ründaja kirjeldab seal varastatud andmete üksikasju, sealhulgas töötajate nimekirju, salastatud dokumente, PDF-faile, ülevaateid ja juhiseid.

IntelBroker soovib nende eest tasumist Monero (XMR) krüptovaluutas ja palub huvitatud ostjatel talle kontakti saamiseks foorumis sõnum saata, kirjutab Techworm.

Ründaja täpsustas, et müüb andmeid ainult mainekatele ostjatele.

«Europol on intsidendist teadlik ja hindab olukorda. Esialgsed toimingud on juba tehtud. Juhtum puudutab Europoli ekspertide platvormi (EPE) suletud kasutajate rühma,» ütles Europoli esindaja väljaandele Bleeping Computer, kuid jättis kohe vastamata täpsustavale küsimusele, kas lekkinud on ka salastatud dokumente.

Loo ilmumise ajal oli Europoli häkitud koduleht veel suletud.
Loo ilmumise ajal oli Europoli häkitud koduleht veel suletud. Foto: ekraanipilt / europol.europa.eu

Europoli EPE lehekülg oli pühapäeva hommikul veel suletud, teates vabandatakse hooldustööde pärast.

IntelBroker väitis oma foorumipostituses ka seda, et sai sisse süsteemile SIRIUS, mis on Euroopa Liidu rahastatav projekt, mis aitab õiguskaitse- ja õigusasutustel kriminaaluurimise ja -menetluse raames juurdepääsu piiriülestele elektroonilistele tõenditele.

Ehkki Europol ütles, et häkitud rakendustes operatiivteavet ei töödelda ning see ei mõjuta Europoli põhisüsteeme, vastandub see väide teravalt IntelBrokeri postitusele, kus avaldati väike valim 9128 kirjest, mis väidetavalt kuulusid Europoli EC3 SPACE andmebaasi, lisab Techworm. Seal oli avaldatud õiguskaitseametnike ja küberkuritegevuse ekspertide isikuandmeid.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles