FOTOD Ida-Virumaal tehakse Euroopa suurimas tehases moodsa kulla ehk puhta vee seadmeid

Kaido Einama
, ajakirjanik
Copy
Paljud ilmselt ei teagi, et Ida-Virumaal asub Euroopa suurim veepuhastusseadmete tehas. Puhas vesi aga on muutumas aina enam defitsiidiks, selle kättesaamiseks vajalik tehnoloogia on varsti kulla hinnaga.
Paljud ilmselt ei teagi, et Ida-Virumaal asub Euroopa suurim veepuhastusseadmete tehas. Puhas vesi aga on muutumas aina enam defitsiidiks, selle kättesaamiseks vajalik tehnoloogia on varsti kulla hinnaga. Foto: Eduard Sadala

Maikuise lörtsiga Narva külje all asuvasse tehasesse saabudes ei reeda eriti miski, et Aquaphori tootmises töötab ligi 600 inimest. Seal toodetakse Euroopa suurimas tehases seadmeid, mis muutuvad maailma puhta vee varude kiirel vähenemisel aina tähtsamaks – veepuhastusseadmeid ja merevee magestajaid.

Kõik see toimub vaid mõnede kilomeetrite kaugusel Vene piirist. Linnavalitsus on tehaseni ka bussiliini pikendanud. Rahvast käib tööl 24 tundi päevas ja seitse päeva nädalas, sest seadmeid toodetakse klientidele üle kogu maailma ja tootmine ei katke kunagi.

Aquaphori asepresident Alexander Bohlin ütleb, et nende veepuhastustehnoloogia on puhas, mürgiseid puhastusaineid ei kasutata. Ühe ideaalse veepuhastusseadme eesmärgiks on võtta veest välja kõik mittevajalik, aga jätta sisse siiski piisavalt mineraale, sest inimene on evolutsiooni käigus harjunud kasutama pinnavett, mis pole ideaalselt puhas ja sisaldab alati midagi, mida on ka organismil vaja. See, mida pole vaja, tuleb välja võtta.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles