VIDEO See raketi moodi nelikopter kihutab läbi õhu pöörase kiirusega

Kaido Einama
, ajakirjanik
Copy
Maailma kiireim nelikopter kihutab nüüd pöörase kiirusega, kuid selleni jõudmiseks pidi selle tegija üle elama mitmeid tulekahjusid ja kuhjaga ebaõnnestumisi.
Maailma kiireim nelikopter kihutab nüüd pöörase kiirusega, kuid selleni jõudmiseks pidi selle tegija üle elama mitmeid tulekahjusid ja kuhjaga ebaõnnestumisi. Foto: kaader videost / Luke Bell

Guinnessi maailmarekord kiireima akutoitega nelikopteri kihutamises on taas purustatud. Nüüd on uueks tippsaavutuseks eritellimusel valmistatud drooni lendamine kiirusega ligi 480 kilomeetrit tunnis.

Selle saavutusega sai hakkama Luke Bell – Lõuna-Aafrikas Kaplinnas elav droonivideograaf ja fotograaf, kes ehitas nelikopteri Peregreen 2, mis suutis ületada eelmise rekordiomaniku Ryan Lademanni tulemuse.

Peregreen 2 kiiruse tagab selle süsinikkiust ehitus ja võimsad mootorid. Lennumasin on ülikerge, kuid uskumatult tugev. Süsinikkiu kasutamine lubab Peregreen 2-l säilitada oma kuju ja stabiilsuse ka kõige suurematel multikopterite jaoks ulmelistel kiirustel.

Kõrgeima detailitäpsuse tagamiseks valmistati Peregreen 2 komponendid CNC-töötlusega, kirjutab Geeky Gadgets. Saavutatud täpsus on ülioluline tagamaks, et drooni kõik osad töötavad just nii, nagu vaja.

Teine Peregreen 2 eduka disaini saladus on selle mootorite ja propellerite sujuv integreerimine. Droon on varustatud suure võimsusega mootorikomplektiga, mis ühendati spetsiaalselt disainitud propelleritega. Need on optimeeritud maksimaalse tõukejõu ja minimaalse takistuse jaoks.

Nelikopteril on süsinikkiust raam ja 3D-prinditud voolujooneline väikese õhutakistusega väliskest, mootorid T-Motor Velox 3115 900 KV, kaks 1800 mAh LiPo akut ning lennujuhtimispult Matek F405-HDTE. «Nullist kolmesajani» kiirendab Peregreen 2 kahe sekundiga ja jõudis hetkeks isegi tippkiiruseni 510 km/h, kuid nelja sõidu jooksul registreeritud kiireim keskmine oli 480 km/h, mis läks ka ametlikult Guinnessi rekordite raamatusse kirja.

Tegelik ehitusprotsess osutus aga äärmiselt keeruliseks paljude tehniliste probleemide tõttu, mis põhjustasid isegi mitu tulekahju, kirjutab New Atlas. Sellised tagasilöögid sundisid kogu konstruktsiooni täielikult ümber tegema. 

Peregreen 2 sisaldab ka uuenduslikku akutehnoloogiat. Täiustatud akud ei anna mitte ainult suuremat võimsust, vaid sisaldavad modifikatsioone, mis parandavad kuumakindlust. See tagab, et droon saab töötada tippkiirusel ilma ülekuumenemise ohuta isegi pikemate lennuseansside ajal.

Arendus hõlmas ulatuslikku aerodünaamilist testimist ja jõudluse optimeerimist. Simulatsioonide ja reaalsete õhukatsetustega viimistleti disaini, et vähendada alguses suureks probleemiks olnud ebastabiilsust lennu ajal.

Lõpuks valmis saanud droon sarnaneb nüüd pigem raketiga, mille sabaosas on neli propellerit. See stardib vertikaalselt ja jääbki «nina» sõidusuunas lendama, nii nagu paljud võidusõidudroonid. Pikk raketikujuline korpus aitab õhutakistust vähendada.

Kaadrid rekordlennust jäädvustas droon läbipaistvasse ninaossa paigutatud Insta 360 Go 3 seikluskaameraga, lennumasina juhtimiseks kasutas droonilooja Bell FPV-prille ja käes hoitavat pulti.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles