TAASKASUTUS Langenud puulehtest saab laseriga ehitada väga vajalikke meditsiiniaparaate

tehnika.postimees.ee
Copy
Sellised näevadki välja uutmoodi andurid - riisu puude alt kokku ja prindi sobivad kihid peale ning ongi valmis vajalik meditsiiniseade.
Sellised näevadki välja uutmoodi andurid - riisu puude alt kokku ja prindi sobivad kihid peale ning ongi valmis vajalik meditsiiniseade. Foto: teadustöö / São Carlose föderaalülikool

Brasiilia teadlased leidsid keerulise meditsiinitehnika jaoks üsna ootamatu tooraine – langenud puulehed. Teaduskatsetes selgus, et need on hea materjal vajalike aparaatide loomiseks, kui kasutada laserit ja vastavat tehnoloogiat.

Teadusartiklis kirjeldatakse, et kuigi loodusest pärit kapriissete ja lagunevate materjalide kasutamine andurite valmistamiseks on suur väljakutse, on võimalik seda teha, kui suudame kasutada keskkonnasõbralikke ja kulutõhusaid tehnoloogiaid.

Elektrokeemiliste andurite valmistamisel on oluline taastuvatest allikatest saadud uudsete materjalide leidmine, mis oleksid väga laialt kättesaadavad, põhjendavad teadlased, miks nad just puulehtede juurde jõudsid. Andurite valmistamiseks kasutatakse südinikdioksiidlaseri indutseeritud pürolüütilist muundamist ehk laseri võimsust, pürolüüsi skaneerimiskiirust ja skaneerimisvahet muutes õnnestus lehetedele luua püsiv karboniseeritud pind.

Tagasi üles