Päevatoimetaja:
Kaido Einama

Kuulsast hävitajast F-16 ehitati piloodita lennumasin (4)

Copy
Pealtnäha on autonoomse F-16 lend samasugune nagu tavalisel hävitajal, sest praegu istuvad katselennuki kokpitis samamoodi inimesed, et kontrollida lennu ajal tehisintellekti otsuseid. Piloot võib küll lennata käed-vabalt, aga kui tarkvaras avastatakse viga, saab inimene kiiresti juhtimise üle võtta. Pilt on illustreeriv.
Pealtnäha on autonoomse F-16 lend samasugune nagu tavalisel hävitajal, sest praegu istuvad katselennuki kokpitis samamoodi inimesed, et kontrollida lennu ajal tehisintellekti otsuseid. Piloot võib küll lennata käed-vabalt, aga kui tarkvaras avastatakse viga, saab inimene kiiresti juhtimise üle võtta. Pilt on illustreeriv. Foto: Boris Roessler / DPA / Scanpix

USA õhuvägi katsetas edukalt legendaarset sõjalennukit F-16 Fighting Falcon, milles kasutati pilooti asendavat süsteemi.

Kolm esimest F-16 lennukit osalesid Viperi eksperimendis Next-gen Operations Model – Autonomy Flying Testbed programmi raames, mis arendab piloodita lennuvahendeid.

VENOM-AFT programm on loodud ja rahastatud autonoomse tarkvara testimise kiirendamiseks meeskonnaga ja mehitamata õhusõidukitel. Programmis katsetatakse ka tehisintellekti Eglini õhuväebaasis ning järgmine samm on F-16 lennuki muutmine katseplatvormiks, et saaks kiiresti hinnata lennuvahendi autonoomseid võimeid.

Tagasi üles