JUBA KOLMAS KATSE Boeingu kosmosesõiduki edaslükkunud start lükkub jälle edasi

tehnika.postimees.ee
Copy
Foto: Photo by JOE RAEDLE / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

Boeing teatas, et nende Starlineri kosmoselaeva esimene mehitatud start rahvusvahelisesse kosmosejaama (ISS) lükkub taas tehnilise viperuse (orig. SNAFU ehk situation normal - all fucked up) tõttu edasi. Järgmine katse toimub kõige varem 21. mail.

See kõrgete panustega missioon tühistati juba eelmisel nädalal, kui kaks astronauti olid juba raketi sees ja startimiseks valmis. Tühistamise põhjuseks oli inseneride poolt tuvastatud probleem ühe klapi funktsioneerimisega, mis reguleerib vedela hapniku rõhku Atlas V raketi sees, mis pidi Starlineri orbiidile saatma.

Klapp vahetati välja ja määrati uus stardikuupäev 17. maiks.

Kuid ilmnes uus probleem — väike heeliumi leke Starlineri osas, mida nimetatakse teenindusmooduliks, kus asuvad seadmed kosmoselaeva juhtimiseks ja käitamiseks.

Insenerid peavad probleemi lahendamiseks läbi viima teste, teatas Boeing avalduses.

«Heeliumi kasutatakse kosmoselaeva tõukurisüsteemides, et võimaldada tõukurite töötamist, ja see ei ole põlev ega mürgine,» selgitas Boeing.

Start Floridast on nüüd planeeritud 21. maiks kella 16:43 (2043 GMT).

NASA astronaut Butch Wilmore (paremal) ja meeskonnakaaslane Suni Williams (vasakul), roosid käes, jalutavad 6. mail 2024. aastal Floridas Cape Canaverali kosmosekeskuses.
NASA astronaut Butch Wilmore (paremal) ja meeskonnakaaslane Suni Williams (vasakul), roosid käes, jalutavad 6. mail 2024. aastal Floridas Cape Canaverali kosmosekeskuses. Foto: Kim Shiflett/Nasa

Astronaudid Butch Wilmore ja Suni Williams on naasnud Houstoni, kuna meeskonnad töötavad selle uue tõrke kõrvaldamise nimel, ja naasevad järgnevatel päevadel Floridasse, teatas Boeing.

Missioon on juba aastaid viibinud ja see toimub Boeingi jaoks keerulisel ajal, kui tekkinud ohutuskriis haarab sajandi vanuse kosmosetööstuse hiiu kommertslennunduse haru: nende lennukid muudkui lagunevad ja sellega haakuvad mitmed kummaliste seostega skandaalid.

NASA loodab Starlineri edule, et saavutada oma eesmärk sertifitseerida teine kaubanduslik sõiduk meeskondade toimetamiseks rahvusvahelisse kosmosejaama. Elon Muski SpaceX saavutas selle oma Dragon kapsliga 2020. aastal, lõpetades peaaegu kümnendi pikkuse sõltuvuse Venemaa rakettidest pärast Space Shuttle'i programmi lõppu.

Kõrgete panuste lõpplahendus: kas Boeing suudab Starlineriga kosmosehorisonti laiendada?

Lugu peegeldab Boeingi katsetusi ja väljakutseid kosmosetranspordi valdkonnas, kus edulood on sama kõrgete panustega kui nende kosmoselaevad ise.

Allikas: Phys.org

Tagasi üles